Tvrtka BH-Gas prekrižila novac za plinovod s Hrvatskom, a to opravdava projekt ŽZH

Tvrtka BH-Gas, koja obnaša posao operatora plinskog transportnog sustava u Federaciji BiH, posve je prekrižila sve pripremne poslove za izgradnju novoga plinovoda s Republikom Hrvatskom kroz projekt “Južna plinska interkonekcija”.

Naime, vodeća tijela BH-Gasa usvojila su rebalans plana poslovanja za 2022. godinu. Na šestoj stranici tog dokumenta, koji je dostupan i online, vidljivo je kako je ukinuta pozicija izrade glavnog projekta “Južna interkonekcija”.

To praktički znači da BH-Gas ne želi objaviti natječaj za izradu glavnog projekta “Južna interkonekcija” iako je bilo predviđeno izdvajanje u vrijednosti od 7,9 milijuna maraka.

Treba reći kako ukupan promet BH-Gasa u ovoj godini neće biti veći od 6,5 milijuna dolara.

Javne nabave i prihodi

Istodobno, javne nabave planirane su u većem iznosu od ukupnog prihoda kompanije, što je teško razumljivo i najvećim ekonomskim stručnjacima.

No, poruka da ukidaju izradu glavnog projekta Južne plinske interkonekcije, strateškog projekta Federacije BiH, a planiraju gotovo osam milijuna maraka za javne nabave dokaz je koliko je projekt “Južne” bitan za rukovodstvo BH-Gasa, Nadzornog odbora i resornog ministarstva.

Istodobno, po tome dokumentu, u rebalansu neće nedostajati novca za arbitražni postupak koji je protiv BH-Gasa, odnosno Federacije BiH, pokrenuo mađarski plinski operator FGSZ tražeći odštetu veću od 40 milijuna maraka.

Naime, za troškove odvjetničkog tima ukupno je izdvojeno pola milijuna maraka. Kada se ima na umu da je Uprava BH-Gasa jednostrano odlučila raskinuti ugovor s Mađarima, koji imaju više pravaca opskrbe plinom, te prešla isključivo na rusko-turski projekt “Turski tok”, jasno je na koju se stranu ususret ukrajinskoga rata svrstala.

Kada se tome doda kako dulje od godinu dana više dužnosnika blokira europski projekt plinovoda koji, uz proamerički LNG terminal na Krku, treba osigurati plinsku neovisnost, onda se dobiva vrlo jednostavan odgovor čak i oko strateškoga pozicioniranja Federacije BiH kroz konkretne projekte.

A projekt izgradnje plinovoda bio je prioritet u kompaniji BH-Gas dok se u tamošnjoj upravi nije dogodio svojevrsni prevrat, nakon čega se sve okrenulo u korist proruskog lobija. A projekt plinovoda važan je jednako ekonomski, kao i geostrateški, napose nakon posljednjih preslagivanja, gdje su predstavnici dijela politike iz Sarajeva Federaciju BiH isporučili proruskim interesima.

Bypass u ZHŽ-u

Upravo zbog tih malverzacija državna policijska agencija s Financijskom policijom istražuje potpisane ugovore o prelasku na Turski plinovod.

Treba reći kako je ovo sustavno “miniranje” plinskog povezivanja s Hrvatskom hrvatska politika u BiH odlučila “bajpasirati” osnivanjem zasebne kompanije sa sjedištem u ​Županiji Zapadnohercegovačkoj, gdje je predviđeno da plin originalno i ulazi u zemlju.

U toj se županiji ujedno račva na glavni dio plinovoda prema središnjoj Bosni i dalje prema Sarajevu, odnosno aktualnom plinskom sustavu, dok bi poseban odvojak trebao ići prema Mostaru.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.