Tvornica i zapošljavanje na čekanju zbog papirologije

Realizacija projekta izgradnje Tvornice papira “Violeta” u industrijskoj zoni Begovača kod Livna i dalje je na čekanju, iako je prije dvije godine predsjednik Uprave kompanije “Violeta” iz Gruda Petar Čorluka najavio da će izgradnja početi u proljeće 2010. godine.
Kompanija “Violeta” prije tri i pol godine kupila je od općine Livno 165 hektara indstrijskog zemljišta za tvornicu čija je izgradnja trebalo da počne krajem 2009. godine, ali zbog ekonomske krize, izmjena detalja u projektu i pribavljanja potrebnih dozvola i suglasnosti do toga nije došlo.
Prema projektu “teškom” oko 35 milijuna eura, tvornica u Livnu godišnje bi proizvodila oko 25 000 tona higijenskog papira po najmodernijoj švedskoj tehnologiji u tzv. velerolama, koje ova kompanija sada uvozi iz Italije.
U prvoj fazi trebalo bi da zapošljava 120 radnika koji bi radili u tri smjene, u drugoj još toliko, a za njeno puštanje u rad potrebno je 18 mjeseci nakon početka izgradnje, prenosi SRNA.
Ugovorom koji je kompanija “Violeta” potpisala u kolovozu 2008. godine sa općinom Livno, investitor se obavezao da će izgradnja tvornice biti završena u zakonskom roku, a ukoliko ne ispoštuje ugovorne obaveze da će platiti ukupnu cijenu zemljišta u iznosu od 938 000 KM.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.