Tužiteljstvo vodi istragu protiv 14 dužnosnika HVO-a i Herceg-Bosne

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu.

Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba, piše Dnevni list.

14 dužnosnika

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVOa.

Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

S obzirom da je Dario Kordić prije nekoliko godina osuđen u Haagu za ratne zločine nad bošnjacima u Središnjoj Bosni kao i činjenice da Bruno Stojić čeka drugo stupanjsku presudu u Haagu treba kazati kako je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu za navodne ratne zločine koji nisu bili predmet procesa u Haagu.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima .

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima. I sam je Slišković strahovao od procesuiranja pa je odmah nakon rata pobjegao u Hrvatsku.

Isto je uradio i Ignac Koštroman, bivši glavni tajnik Herceg Bosne i HDZ BiH. Za njega se čak tvrdilo kako je haaškim istražiteljima koji su obrađivali slučaj Darija Kordića, Tihomira Blaškića, Ivice Rajića i nekih drugih visokih dužnosnika HVO iz Središnje Bosne odavao povjerljive informacije na štetu
spomenutih dužnosnika.

Napadi na Čavaru

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a.

Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja.

Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa
zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja.

Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne.

U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta.

(Dnevni list)

3 komentara

  • Kad je god HDZ-ca na vlasti pripadnici HVO-ne,časnici se hapse,prave se reviizije,ukidaju prava braniteljima invalidima itd.Naravno,oni su u izvršnoj vlasti ali ništa ne znaju o ovome.Tako je to od 1997 god…U predizborno vrijeme ispada bošnjaci,Sarajevo nas hapsi ,progoni a ovi naši nas brane.Opet na udaru Središnja Bosna,enklava koju su napadali sa svih strana i ako je igdje izvršena agresija onda je to na hrvate Središnje bosne.Jer su bili u opkruženju i nisu mogli niti pobjeći sve da su htjeli.Ubijalo ih se tko stoku,ranjavalo,progonilo i sada se nastavlja taj specijalni rat sa ćutnjom hrvatskih političara koji sve znaju i prećudno to odobravaju.Hrvatima u Središnjoj bosni je sada gore nego u ratu,nemaju mehanizma da se brane a ,,prodani,,od svih,jedino pakovati kofere i bjež u RH-ku i vani u NJemačku.Isto i sa Posavinom.Ovo je izdajnička i podanička politika našihprestavnika u izvršnoj vlasti.Oni brane Sabiju i Zvizdića od smjena a branitelje HVO-ne zko j…be…

    • U čemu su Hrvati srednje Bosne i Posavine u goroj poziciji od Hrvata iz Hercegovine? Jednako su ugroženi svi Hrvati u BiH bez razlike iz koje pokrajine dolazili, dolazili iz Bosne, Krajine, Semberije, Posavine, Podrinja, Pounja, Hercegovine(valjda sam nabrojao većinu pokrajina tzv. države BiH). Razlika je samo u podobnjaštvu i pripadnosti strukturama vladajuće kradezenjarske partije koja želi postati sinonim za hrvatstvo i Hrvate, a što je samo po sebi sablazan. Ne želim da me se poistovjećuje sa uguzbegovima, lopinama, podobnjacima, uguzuvlakačima, klimoglavcima, slijednicima i nasljednicima negdašnje svemoćne komunističke ppartije i oligarhije. To što njihova partija na izborni dan poslije 19,00 sati odradi izborni inženjering i lažira i pokrade volju hrvatskoga naroda barem za 50%(jer otprilike 50% stvarnih glasova im donesu njihovi kadrovi i članovi njihovih obitelji zbrinuti u državnim i inim institucijama pod stranačkom kontrolom) im ne daje za pravo da govore u ime naroda u pokušaju da zaštite svoje osobne interese i priskrbe sebi još veće sinekure i zlatnike i srebrnjake od onih koje već sada ubiru. Atak na njihovu osobnost i njihov politički rad nije atak na Hrvate i hrvatski narod. Narodu je to svejedno i narod se ne može positovjetiti sa “drugom Gagom” i njegovom podobnjačkom stranačkom kamarilom koja je taj isti narod dovela do praga siromaštva i iseljavanja, a sebi su priskrbili financijsku neovisnost za narednih 100 pokoljenja. Kada se njihovo zalaganje i borba prepozna kao stvarna borba za narod i njegovu opstojnost i kada se to vidi na djelu u praksi, a ne deklarativno ponavljanje istih želja od izbora do izbora, onda će i narod reagirati kako treba, a sada neka od’ebu sa svojim političkim partnerima.

Komentiraj: