Tužiteljstvo tvrdi da ima dovoljno dokaza protiv Mile Puljića za ratne zločine u Mostaru

Iznoseći završnu riječ, Tužiteljstvo BiH je zatražilo od Sudskog vijeća da Mile Puljića proglasi krivim za ratni zločin počinjen 1993. i 1994. godine na području Mostara, javlja Birn.

Tužiteljica Remzija Smailagić je kazala da je u tijeku postupka predočeno dovoljno dokaza na osnovu kojih Sudsko vijeće može osuditi Puljića i proglasiti ga krivim da je kao zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinio zločin protiv čovječnosti.

Kako je rekla, saslušano je 77 svjedoka i dva vještaka te je uložen veliki broj materijalne dokumentacije koja potvrđuje navode iz optužnice. Tužiteljstvo BiH smatra da je dokazano da je Puljić sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

Prema optužnici, Puljić je sudjelovao u UZP-u, u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su hapšeni i zatvarani u zatvore i logore te odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta i u živi štit. Prema tužiteljici, uhićeni civili bošnjačke nacionalnosti su odvedeni u logor ”Heliodrom”, gdje su mnogi ostali do razmjene 1994. godine.

Svjedoci su govorili, kako je kazala tužiteljica, da su ih maltretirali vojnici HVO-a i da su živjeli u strahu, te da su vođeni na prinudne radove na prve linije obrane. ”Oštećeni su posvjedočili da su na prinudnim radovima teško tučeni, ranjavani i ginuli od metaka i granata…

Puljiću je bilo poznato da su zatvorenici vođeni na rad i da su maltretirani.

Znao je i propustio je da spriječi i kazni počinitelje ovih djela”, navela je Smailagić.

Saslušani svjedoci, prema tužiteljici, suglasni su u svojim izjavama o izvođenju prinudnih radova koje su obavljali skoro svakog dana, izloženi fizičkom poslu i konstantnom strahu.

Ona je dodala da su muškarci iz logora ”Heliodrom” predavani pripadnicima Druge bojne HVO-a.

”Zatvorenici nisi imali izbora i nisu se dobrovoljno prijavljivali za rad. Optuženom Puljiću je bilo poznato da će zatvorenici biti izloženi opasnostima koje će dovesti do ranjavanja i smrti. On je potpisao 57 zahtjeva da se 1.774 zatvorenika stave na raspolaganje, a ukupno je odobreno 2.158 zatvorenika”, pojasnila je Smailagić.

Materijalnim dokazima, kako je rekla, dokazano je da je Šantićeva ulica u Mostaru bila u zoni odgovornosti Druge bojne, kojom je Puljić zapovijedao. Smailagić se osvrnula na nalaz vještaka vojne struke Milana Gorjanca, kojeg je saslušala Odbrana, istaknuvši da je on pristrasan i da pogoduje navodima Obrane.

Naglasila je da su svjedoci Obrane željeli dokazati da zona odgovornosti Druge bojne nije bila u Šantićevoj ulici.

Na početku ročišta Sudsko vijeće je konstatiralo da je došlo do preciziranja optužnice, ali ona u sudnici nije čitana. Odbrana će svoju završnu riječ iznijeti 4. travnja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.