Tužiteljstvo BiH se obratilo Parlamentu BiH oko neprovođenja presude “Božo Ljubić”

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić zatražila je od Parlamenta BiH da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Božo Ljubić” kojom je utvrđen neustavan izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U aktu Tužiteljstva BiH, koji je protokoliran u Parlamentu, stoji da je 27. rujna 2018. otvorena istraga protiv NN izvršitelja PSBiH zbog postojanja osnovanih sumnji da su počinili kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, doznaje Klix.ba.

Tužiteljica je navela da je Ustavni sud još 29. prosinca 2014. Parlamentu dostavio ovu odluku, a da je Zajednički kolegij 15. veljače 2017. nju razmatrao i dostavio je Interresornoj radnoj skupini za pripremu Prijedloga izmjena i dopuna zakona BiH na daljnje postupanje.

Dalje se navodi da je Ustavni sud 25. srpnja ove godine dostavio rješenje u kojem se konstatira da ova presuda nije izvršena, što je opet proslijeđeno navedenoj interresornoj grupi. U aktu tužiteljice se navodi da navedena radna grupa do danas nije dostavila nikakvu obavijest vezano za ove akte.

Podsjećamo lider HDZ-a BiH Dragan Čović je u ponedjeljak najavio kako će njegova stranka uskoro organizirati ozbiljnije rasprave o izmjenama Izbornog zakona.

Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduvjet bilo kakvog normalnog funkcioniranja svih razina vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH, rekao je ponedjeljak Čović.

S druge strane lider SDA Bakir Izetbegović poručuje kako nije dobro da se ovim uvjetuje proces formiranja vlasti.

HDZ inzistira na etničkom principu, unatoč presudama Europskog suda za ljudska prava i stavovima iz Mišljenja Europske komisije, i predlaže tako koncipirane izmjene Izbornog zakona. SDA kani pratiti europske standarde i pojačavati prevagu građanskog principa i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ukoliko one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandidira za svaku poziciju u strukturi vlasti, poručio je Izetbegović u nedavnom intervjuu za Klix.ba.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ovi iz SDA bas se okrecu, malo podrzavaju preporuke EK- je a onda citava EU i svijet protiv turske invazije na sjeveru Sirije a ovi iz SDA na strani Turske. Cudni neki stavovi ovih bosnjackih voda. A za njih Ustavni sud BiH ocito ne prestavlja nista

  • Auu, nemogu vjerovati da bosnjacki politicari ne postuju odluke Ustavnog suda drzave BiH one u koji se oni zaklinju. Bas cudno od njih…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.