Turski poduzetnik želi graditi autocestu Sarajevo – Beograd

Turskom poduzetniku koji želi investirati u projekt izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd upućeno je zajedničko pismo i čeka se odgovor, rekao je za Oslobođenje ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Naveo je da je riječ o turskom poduzetniku koji je spreman financirati izgradnju 100 kilometara autoceste.

“Ispruženu ruku ne treba odbijati, pogotovo u vremenima kada nam investitori trebaju više nego ikada. Naš stav je da ova prometnica treba prolaziti kroz oba entiteta”, rekao je Jusko za Oslobođenje.

Kaže kako u ovom projektu, osim Ministarstva prometa i komunikacija BiH, sudjeluju ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH.

“Nakon što svi zajedno sjednemo, bit će dogovorena izgradnja dionice”, dodao je Jusko.

Govoreći o procesu digitalizacije u BiH, podsjetio je kako je u rekordnom roku završena prva faza i da je signal pušten te da je u funkciji na područjima Županije Sarajevo, Mostara i Banja Luke.

“Informacije s terena govore da je signal dosta kvalitetan i da pokriva one zone za koje se u inicijalnoj fazi nije očekivalo da će biti pokrivene”, istaknuo je Jusko. Naveo je i kako je u tijeku druga faza i da će uskoro biti raspisan međunarodni natječaj.

“Cilj nam je da tijekom ove godine u potpunosti instaliramo opremu, a da u siječnju sljedeće godine zauvijek ugasimo analogni signal na području BiH”, kaže Jusko.

Paralelno s ovim, dodao je Jusko, radi se na Politici sektora koja će omogućiti mobilnim operatorima da razvijaju 4G mrežu.

“Ova mreža i digitalna dividenda donosit će na desetine milijuna KM u proračun, a koji će dijelom biti usmjereni prema javnim servisima, a dijelom prema izgradnji transportne infrastrukture”, najavio je Jusko.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: