Turska: Nakon udara, pod istragom 70.000 ljudi

Oko 32.000 osoba je uhićeno u okviru istrage o pokušaju državnog udara koji se dogodio 15. srpnja u Turskoj, rekao je danas turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag.

”Od 15. srpnja pokrenute su istrage protiv 70.000 osoba, a oko 32.000 osoba je uhićeno”, rekao je ministar Bozdag na televiziji NTV, dodajući da bi moglo biti još uhićenja. Upitan za sudske procese za uhićene osobe, Bekir Bozdag je rekao da ne zna kako će se ovi procesi organizirati.

Bivšeg imama Fethullaha Gulena su optužile turske vlasti da je odgovoran za pokušaj državnog udara tijekom kojega je više od 270 osoba poginulo i tisuće ozlijeđeno. U Sjedinjenim Državama gdje živi od 1999. godine, Gulen poriče bilo kakvu umiješanost. Dan nakon neuspjelog udara, vlada je započela opsežnu čistku da bi se oslobodila utjecaja članova bratstva Fethullaha Gulena. Sveučilišta, škole, vojska, policija, sudstvo i sport pogođeni su otpuštanjem zaposlenih.

Jučer je iz turske obavještajne službe (MIT) otpušteno 87 uposlenika i pokrenuta istraga protiv 52 otpušenih, naveo je AFP.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.