Trump poziva Kinu da otkrije sve o podrijetlu koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kinu da bude transparentna u pogledu početka širenja zaraze novim koronavirusom, od kojega je od početka pandemije umrlo skoro 260.000 ljudi.

Trump je prije odlaska u Arizonu najavio da će Sjedinjene Američke Države objaviti izvješće o podrijetlu virusa, ali nije iznio pojedinosti niti je rekao kada će izvješće biti objavljeno.

Sigurno ćemo izvijestiti o tome u dogledno vrijeme, rekao je Trump novinarima.

Premda Kinu ističu kao izvorište izbijanja zaraze i upozoravaju da će je držati odgovornom, Trump i dužnosnici njegove administracije iznose različita mišljenja o izvorištu zaraze.

U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo rekao da postoje znatni dokazi o tome da se zaraza proširila iz Instituta za virologiju u Wuhanu, ne opovrgavajući međutim zaključak američkih obavještajnih službi da virus nije stvoren u laboratoriju.

Drukčiju izjavu u utorak je dao predsjednik združenog stožera američke vojske general Mark Milley, koji je rekao da se još ne zna je li se virus proširio s tržnice u Kini, iz Instituta za virologiju ili s nekog drugog mjesta, prenosi Hina.

Je li došao iz laboratorija u Wuhanu? Je li se proširio s tržnice u tome gradu? Je li izbio negdje drugdje? Odgovor na to je: ne znamo, rekao je Milley na konferenciji za novinare.

Prošloga četvrtka Trump je na pitanje je li vidio dokaze koji mu pokazuju visok stupanj vjerojatnosti da virus potječe iz instituta u Wuhanu, odgovorio da ih je vidio, ali je odbio dati pojedinosti.

Trump: Imam dokaz da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju

Kineski institut odbacio je tvrdnje da virus potječe odande. Većina stručnjaka vjeruje da virus potječe s tržnice u Wuhanu te da je prešao sa životinja na ljude.

Trump, koji je isprva hvalio Kinu za njihovu reakciju na izbijanje zaraze, rekao je da nije razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Želimo da budu transparentni. Želimo otkriti što se dogodilo kako se više nikad ne bi dogodilo, rekao je.

Trump, koji će se u studenome boriti za novi predsjednički mandat i kojega optužuju da nije djelovao dovoljno rano kako bi se spriječilo širenje virusa u SAD-u, tvrdi da je Kina morala mnogo prije upozoriti svijet.

Direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i jedan od članova radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Anthony Fauci rekao je u intervjuu za National Geographic da su najčvršći dokazi koji pokazuju da virus nije nastao u kineskom laboratoriju nego da se razvio u prirodi i preskočio s jedne vrste na drugu.

Na pitanje jesu li znanstvenici mogli pronaći virus vani i onda ga unijeti u laboratorij, odakle je pobjegao, Fauci je odgovorio: Ali to samo znači da je on najprije bio vani. Zato mi nije jasno o čemu oni govore i zato ne provodim puno vremena u tim raspravama koje nikamo ne vode.

Američki ministar zdravstva Alex Azar na pitanje o razlikama u Pompeovim i Faucijevim izjavama odgovorio je u utorak da su državnom tajniku Pompeu možda dostupne informacije koje nisu dostupne Fauciju, što znači da tu nije nužno riječ o različitim mišljenjima.

Svjetska zdravstvena organizacija, koju je Trump nazvao kinocentričnom i prekinuo američko financiranje organizacije, ocijenila je Pompeove izjave spekulativnima, javila je Hina.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.