Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Danas mi je čast nominirati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu, rekao je Trump na svečanost u Bijeloj kući.

Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu, dodao je.

Očekivalo se da će Trump odabrati 48-godišnju saveznu sutkinju prizivnog suda Barrett, koja je bila favorit republikanaca zbog svojih prijašnjih stavova o pobačaju, imigracijama i pravu na oružje.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Sutkinja Amy Coney Barrett izuzetno je impresivna pravnica i izuzetno dobro kvalificirana kandidatkinja za Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Kao što sam i rekao, ova će nominacija biti izglasana u Senatu idućeg tjedna, rekao je McConnell.

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u studenom trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promjena po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Brinu se da bi Barrett, u slučaju da bude potvrđena, mogla ukinuti pravo na pobačaj u zemlji, zajedno s poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barack Obama.

U priopćenju je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kritizirao Barrett i njeno protivljenje planu zdravstvene zaštite, poznatom kao Obamacare.

Senat ne bi trebao djelovati po pitanju slobodnog mjesta, sve dok američki narod ne odabere sljedećeg predsjednika i sljedeći Kongres, rekao je Biden.

Svaki glas za potvrđivanje ove kandidatkinje je glas za ukidanje zdravstvene zaštite, rekla je predstavnica Demokrata Nancy Pelosi.

Barrett, majka sedmero djece iz Louisiane i pobožna katolkinja, ideološka je suprotnost sutkinji koju bi trebala naslijediti.

Na svečanosti na kojoj je nominirana Barrett je rekla da će voditi računa o tome tko je došao prije nje.

Barret je također rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa, pokojnog suca Vrhovnog suda i zvijezde konzervativaca Antonina Scalije.

Sudac mora primjenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje imaju, rekla je, time potvrđujući Scalijevu pravosudnu filozofiju.

Ginsburg, koja je 27 godina provela na sudu, bila je liberalna ikona te se zalagala za ženska prava i jednakost spolova.

Trump se obvezao slobodnu poziciju popuniti ženom konzervativkom.

Već je imenovao dvojicu sudaca Vrhovnog suda u manje od četiri godine, a obojicu se smatra konzervativcima.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.