Trump je i Hrvatskoj poručio: Odlučite se, ili Amerika ili Iran?

U danu kada je američki predsjednik Donald Trump najavio raskidanje nuklearnog sporazuma s Iranom, potpredsjednica Vlade Martina Dalić praćena grupom poduzetnika razgovarala je u Teheranu s vodećim ljudima naftom bogate zemlje o jačanju suradnje. S obzirom na europsku politiku, a to je ostanak u dobrim odnosima s Iranom koju su komunicirali iz Bruxellesa, čini se, da ne postoji prepreka jačanju gospodarskih veza Hrvatske i Irana.

Tržište od 80 milijuna ljudi

Tržište Irana od 80 milijuna ljudi otvara brojne prilike za hrvatske tvrtke, posebno u područjima energetike, inženjerstva, prehrambene industrije, farmaceutike, turizma, istaknula je Dalić u Iranu, ali ti potencijali nisu nimalo iskorišteni. Tako je trgovinska razmjena na smiješno niskoj razini od svega 58 milijuna eura. Hrvatska je lani u Iran izvezla roba u vrijednosti 5,3 milijuna eura, što je 33,6 posto više nego godinu prije, no znatno brže je rastao hrvatski uvoz iz Irana koji je lani dosegnuo 52,8 milijuna eura, naspram 537 tisuća eura 2016.

Ukoliko mu SAD već zatvara vrata, EU može otvoriti veliki prozor jer Iran mora nekome prodati svu svoju naftu. U okolnostima kada na tržištu ta sirovina postaje skuplja iz dana u dan dodatni izvor nabave dobro je došao. Inače je EU i puno aktivnija od SAD- u razmjeni s Iranom pa je lani ostvarila više od 21 milijardu eura trgovinske razmjene.

Danas je najveći trgovinski partneri Irana Kina, ali je prije sankcija to bila Europska unija i očekuje se da bi mogla ponovno zasjesti na to mjesto. Europa izvozi tehniku, kemikalije i proizvode široke potrošnje dok uvozi uglavnom energente, te jako malo hrane. Ipak EU je u velikom plusu kada se pogleda omjer investicija pa je tako tijekom 2016. iz EU prema Iranu plasirano oko četiri milijarde eura direktnih investicija, dok je iz Irana u europske zemlje stiglo dvije milijarde eura kapitala.

Dobra reputacija tvrtki

Hrvatska ima dobru reputaciju na iranskom tržištu koje pamti dobre građevinare, suradnju s domaćim inženjerima naftne industrije i poduzetnici drže da se dobar dojam može dobro iskoristiti. Ipak dugo nema domaćih tvrtki na iranskom tržištu te se veze moraju uspostaviti ponovno, piše Večernji List.

No Trump je od svih zemalja zatražio da prekinu poslovati s Iranom, inače će i one biti pod udarom američkih sankcija. Trump je poručio Europi – ili Amerika ili Iran?

Hrvatska žali zbog povlačenja SAD iz Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom. Zajedno s partnerima u EU ostajemo predani njegovom punom poštivanju i učinkovitoj provedbi, poručili su jučer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uz dodatak da “SAD ostaju naš partner i saveznik”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.