Trošarine: Dvije marke za kutiju cigareta

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH donio je na današnjoj sjednici u Banja Luci Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2015. godinu po kojoj će od 1. siječnja iduće godine minimalna trošarina na kutiju cigareta biti dvije KM.

Prema ovoj odluci, porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja 2015. godine, obilježene trošarinskim markicama izdanim od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2014. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 10. siječnja 2015. godine.

Na osnovu ove odluke, od 1. siječnja 2015. godine trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine, odnosno 79.60 KM po kilogramu, priopćeno je nakon sjednice.

Upravni odbor Uprave usvojio je ovu odluku u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH i europskim direktivama koje se odnose na ovu oblast.

Na današnjoj sjednici UO UNO donio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2015. godinu, a oslobođeni plaćanja bit će rudnici i željeznička poduzeća, koja koriste ovo gorivo u proizvodnji, a za koje su suglasnost dale entitetske vlade.

Također, dana je i suglasnost za izradu idejnog projekta izgradnje graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, a na osnovu pokretanja inicijative za sklapanje međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o otvaranju novog graničnog prijelaza.

Izrada idejnog projekta neće proizvesti financijske troškove u proračunu institucija BiH jer će ga raditi institut u Beogradu, priopćeno je.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.