Mostarac i Ljubušak priznali krivicu za trgovinu ljudima

Optuženi Feđa Jahura i Denis Puljić sporazumno su priznali krivicu za počinjeno produženo kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata, u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. istog Zakona.

Sporazum o priznanju krivice sa tužiteljem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH sklopili su optuženi: -Jahura Feđa, rođen 09.04.1977. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH i – Denis Puljić, rođen 20.11.1985. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH i Republike Hrvatske.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi u cijelosti priznaju izvršenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 31.12.2013. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od suca za prethodno saslušanje Suda BiH dana 07.01.2014. godine, piše ‘Dnevni avaz’.

Tužitelj, branitelji i optuženi suglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima: – Jahura Feđi kazneno-pravnu sankciju – uvjetnu osudu, kaznu zatvora u trajanju 6 (šest) mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci ne počini novo kazneno djelo i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 1 (jedne) tisuće KM, i – Denisu Puljiću kazneno-pravnu sankciju – uvjetnu osudu, kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od 5 (pet) godina ne počini novo kazneno djelo i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 8.000 KM, koju je Puljić Denis dužan platiti u roku od 6 (šest) mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Predložena kazna je u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju kaznenih djela, koji su imali manje uloge u odnosu na ostale optužene za kaznena djela koja su opisana u optužnici protiv Abdiji Sezaira i dr.

Potpisujući sporazume optuženi potvrđuju da su, nakon što su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH, izjavu o priznanju krivice dali dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem. Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kazneno-pravnu sankciju koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, navodi ‘Dnevni avaz’.

(Avaz.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.