Trodnevni Međunarodni znanstveno-stručni skup ”Čovjek i krš” u Međugorju

Trodnevni Međunarodni znanstveno-stručni skup „Čovjek i krš“ započet će radom u četvrtak 11. listopada u Međugorju, priopćili su organizatori.

Skup kojeg organiziraju Fakultet društvenih znanosti dr. Milenka Brkića iz Bijakovića-Međugorja i Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva, okupit će šezdesetak sudionika iz šest zemalja iz regije, koji će prikazati oko četrdeset znanstvenih i stručnih radova iz poznavanja, upotrebe i zaštite krša.

Pored redovitih tema o istraživanjima krša, pažnja sudionika bit će usmjerena na pitanja identiteta Dinarskog krša, odnosno pitanja što čini najveće svjetske vrijednosti krša, kako ih učiniti poznatima domaćim javnostima, i zainteresirati domaće vlasti za njihovu održivu upotrebu. Također, očekuju se i teme vezane za akutne probleme krša, među kojima se posebno ističu štetni i zastarjeli projekti izgradnje hidrocentrala na krškim rijekama.

U sklopu skupa previđena je cjelodnevna stručna ekskurzija od imotskih jezera do Neretve, koja na relativno malom prostoru obuhvaća iznimno raznolike krške pojave od zaravni, preko polja, jama, ponora, izvora, krških rijeka ponornica do suhih dolina, te širok spektar krških okoliša. U središtu ekskurzije je priroda i kultura troimene rijeke Tihaljina – Mlade – Trebižat, koja od svojih izvora na Tribistovu, zatim kroz Posuško i Imotsko-bekijsko polje, mijenja devet imena.

Prema podacima međunarodnog projekta “Balkanske rijeke – Plavo srce Europe”, na rijekama od Slovenije do Bosfora do danas je izgrađeno 270 hidrocentrala jačih od 1 MW, trenutno ih se 18 implementira, a u planu je čak  573 nove hidrocentrale.

Dinarski krš je vodeća takva priroda vrijednost u svijetu, s iznimnim geodiverzitetom i biodiverzitetom. Dok je po biljnim vrstama vodeći u Europi, po podzemnim životinjskim vrstama je vodeći u svijetu. O važnosti krške baštine govori činjenica da su brojni međunarodni krški termini uzeli narodna imena pojava iz Dinarskog krša, koji se proteže od Udina do Skadarskog jezera.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.