Tri požara u ŽZH, najveći u Ljubuškom, a u Širokom gorjela divlja deponija

Tri požara gorjela su u ponedjeljak u Županiji Zapadnohercegovačkoj, od čega jedan u Širokom Brijegu i dva u Ljubuškom.

U večernjim satima u mjestu Trn, iza tvornice Feal u Širokom Brijegu, na divljoj deponiji (rudnička rupa) gorjela je veća količina smilja i drugog otpada.

Intervenirala su dva širokobriješka vatrogasca s jednim vozilom, a požar je gorio u vremenu između 19:50 i 22:00 sati. Vanjski plamen je ugašen, ali je opožarena površina i dalje tinjala te je policija dežurala cijelu noć. Danas se  deponija planira teškom mehanizacijom zatrpati zemljom.

Dobrkovići: Širokobriješka Čistoća ilegalno odlaže otpad na privatnim posjedima?

Najveći požar u ponedjeljak je gorio gotovo punih deset sati u mjestu Bučine u Ljubuškom. U periodu od 12:50 do 22:40 sati požar je gasilo osam ljubuških vatrogasaca s trima vozilima, a u pomoć su priskočila po dvojica vatrogasaca s po jednim vozilom iz Širokog Brijega i Gruda te zapovjednik vatrogasne postrojbe Čitluk sa zapovjednim vozilom. U pomoć su pristigli i pripadnici GSS-a Ljubuški i članovi civilne zaštite iz Ljubuškoga.

Opožarena je površina od oko 50.000 metara četvornih, a gorjela je makija i nisko raslinje. Vatrogasci su dežurali cijelu noć na terenu.

Ljubuški vatrogasci u kraćem periodu, od 17:50 do 19:00 sati, gasili su i manji požar u mjestu Veljaci. Gorjela je trava i nisko raslinje, a opožarena površina je oko 1.000 metara četvornih. Na terenu su bila dvojica vatrogasaca s jednim vozilom, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Užas, ljudi moji ne palite smeće niti bilo kakav otpad, trujemo se, niste ni svjesni sta činite. Daj Bože da se to u Širokom danas zatrpa, jer je noćas smrad bio užasan.

  12
 • noćas ti je smrad bio od deponije kraj zaobilaznice. nije mi jasno kakva je to politika da se ondije ostavlja otpad, uz glavnu prometnicu i još rijeku. pa zorane, mirko, ima li ovo smisla, još kad se malo nakupi smeća, vaši iz komunalnog ga zapale. Mjesto se skupljanje smeća ne može biti ondje

 • E tako je lako za to ns Trnu.Skoro svaku noc gori kod tzv kolektora pod blagoslovom gradskih vlasti.Nemoze bit da zato neznaju i da se mi trujemo iz noci u noc .Evo ja sam nocas mislila zvat i policiju ali bi mi se smijali pa nisam i hitnu suprugu koji nije spavao do zore jer mu je bilo slabo od smrada koji je usao u sobu.zatvorili smo sve kad smo vidjeli ali uzalud kad je uslo.ovo nema veze s Trnom cijela Pecara se bijelila od gustoga dima
  Mislim da je ono otpad od Vika mozda i Mepasa i svi to znaju i pustaju iz noci u noc.Sramota nastavi li ovako zvat cu cijelu noc i tog Zorana i policiju i sve sluzbe.Cudite li se otkud rak toliki e pa nemojte vise.Vidite da nam ne smeta Bajaga spavat ni Bakir nego nasi domaci.otrovan zrak voda i hrana.Sramota

  10
  1
 • Ono nocas je bilo pravo i namjerno trovanje otrovnim plinovima velikog dijela građana Širokog koji žive u zap.dijelu grada, pa čak se dim i to intezivno osjetio i na Lisama i dalje istočnije. Onaj tko dovozi smeće tamo i onaj tko ga pali – radi pravi zločin nad domaćim stanovništvom i za mene su svi ti koji sudjeluju u odlaganju i paljenju smeća ondje na Trnu gdje se nalaze tisuće obiteljskih kuća, čak i zgrada ima, su teroristi. Mislim da narod koji je najbliže toj deponiji obavezno čim prije mora poduzeti zakonom dopuštene im stvari – tj.prosvjed, otvoreno pismo gradonačelniku s davanjem zahtjeva i uvjeta vlasnicima firmi koji odlazu otpad, i prijetnje tužbama, sve se to fino može, samo se trebate udružiti naći dobrog odvjetnika i fino poduzeti one mjere koje svatko poduzima u zapadnim demokratskim društvima. Jer ono zagađenje koje je nebudimo naivni namjerno zapaljeno – ono je čisti terorizam nad tisućama stanovnika zap.dijela Širokog, i šta, da šutimo da šutite moji sugrađani na to – na oboljevanja i trovanja koja vam uzrokuju evo ne srbi ni muslimani već naši, da, naši i to susjedi, sami smo sebi najveći neprijatelji.

  • A što se taj isti odpad skuplja na zaobilaznici pored rijeke???
   Kad ga ima više nego ga mogu odvest, zapale ga. Ono je ruglo grada.
   Ono nije dobra lokacija za skupljanje otpada. Pričaju o nekim filterima i pročišćivačima na onome mjestu a skupljaju otpad.

 • A što se taj isti odpad skuplja na zaobilaznici pored rijeke???
  Kad ga ima više nego ga mogu odvest, zapale ga. Ono je ruglo grada.
  Ono nije dobra lokacija za skupljanje otpada. Pričaju o nekim filterima i pročišćivačima na onome mjestu a skupljaju otpad.

 • Pa što kupe smeće i naplate i istovare kraj rijeke pa onda ga oni i zapale? Ali treba 16 KM naplatiti i zbrinuti smeće na način da ga uveče zapale kraj rijeke!!?? I da se cijeli Široki guši u otrovima,gumi,plastici…
  A malo naviše Viko desetljećima po noći isto pali neke kemikalije pa u rijeku kanalizacija i ostali otpadi iz firmi direktno u rijeku Lišticu pa u Blatu svi otrovi završe i Jasenici i moru.Žalosno.Gdje i kako se treba otpad zbrinjavati ravnatelju Čistoće Široki Sliškoviću i ostali?Odkad ti dođe napravi ekocidu od rijeke Loptice i Širokog,malo nam bolešćurina pa nas truj i paljenjem smeća.Ovo ni najstariji stanovnici ne pamte da se u Širokom Čistoća napravila odlagalište otpada u sred grada i da ga po noći pali !

 • Ja to ne mogu vjerovati,pogotovo sad kad su se naši političari ,upravitelji,ravnatelji i ostali”drugovi”poistovjetili sa Dalićem,pa misle da su “oličenje”dobrote,poštenja,skromnosti…….ha,ha,ha.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.