Dobrkovići: Širokobriješka Čistoća ilegalno odlaže otpad na privatnim posjedima?

Mjesna zajednica Dobrkovići već više od petnaest godina vodi borbu s JKP Čistoća d.o.o. Široki Brijeg i Gradom Širokim Brijegom.

Prema riječima naših sugovornika, godine 1998. Grad Široki Brijeg od jednoga je stanovnika Dobrkovića, koji je iselio iz ovoga naselja, na 20 godina zakupio dio zemljišta na lokalitetu Trišnjetine na području Dobrkovića. Ova i okolne parcele potkraj 1970-ih godina bile su na kratak period iznajmljene Rudnicima boksita Široki Brijeg, dok nije završena eksploatacija ruda koje su se tu nalazile.

“Ovo zemljište na kojemu se i sada nalazi ruda, 1998. godine zakupljeno je na 20 godina. Ni za to nas nitko nije kontaktirao, tj. radilo se o dogovoru isključivo s vlasnikom ove parcele. Radnici Rudnika boksita ovdje odlažu pa kasnije opet natovaraju rudu i kamionima je prevoze preko privatnih posjeda. Grad Široki Brijeg ovu parcelu pokušava pretvoriti u deponiju, unatoč otporu mještana”, ističu članovi Vijeća MZ Dobrkovići za portal Jabuka.tv.

Ipak, ovo za stanovnike Dobrkovića nije glavni problem. Unatoč uzaludnoj i već gotovo dvodesetljetnoj trakavici zbog prelaska teretnih vozila Rudnika boksita preko privatnih posjeda, u skorije vrijeme nastao je novi problem na privatnim posjedima u blizini zemljišta koje je zakupio Grad Široki Brijeg.

Nekadašnji rudnik boksita. Plavi krug približno predočava parcelu koju je zakupio Grad Široki Brijeg, a koja se uglavnom koristi za istovar i utovar ruda. Crveni krug – ilegalno odlagalište smeća na privatnim posjedima mještana Dobrkovića

Kako za portal Jabuka.tv ističu članovi Vijeća MZ Dobrkovići, JKP Čistoća prije otprilike tri mjeseca počelo je ilegalno odlagati komunalni otpad na privatnim posjedima mještana. Stanovnici ovoga širokobriješkoga naselja fizički su blokirali djelatnike komunalnoga poduzeća, ali budući da ne mogu stražariti 0 – 24 sata, bitku polako gube.

“Nekoliko puta smo ih fizički zaustavljali u namjeri da na našim privatnim posjedima odlože otpad, ali nismo u mogućnosti po cijele dane čuvati naše posjede. Kada smo ih zaustavljali, djelatnici ‘Čistoće’ obećavali su nam da više neće odlagati otpad, ali ipak ga odlažu kada nitko ne čuva ove posjede”, govore članovi Vijeća MZ Dobrkovići.

Uvidom u katastar može se vidjeti da se sporna deponija doista nalazi na parcelama u privatnom vlasništvu mještana Dobrkovića. Usto, čak i da se ne radi o ilegalnom odlagalištu, upitno je koliko bi odlaganje smeća na tom lokalitetu bilo prikladno, budući da se u blizini nalaze stambeni objekti, ali i korito rijeke Ugrovače i vrilo Jabuka.

Ilegalna deponija smeća na privatnim posjedima mještana Dobrkovića

Na naš upit o ilegalnom odlaganju otpada na prostoru jedne od bivših deponija Rudnika boksita Široki Brijeg, iz JKP Čistoća odgovoreno nam je da se već nekoliko godina kao glavna deponija komunalnoga otpada koristi regionalna deponija Uborak u Mostaru.

“Povremeno, a kao privremeno rješenje, koristi se deponija na zakupljenom lokalitetu Trišnjetine, što je u skladu s Odlukom o određivanju lokacije za izgradnju deponije (Sl. glasnik Općine broj: 3/90). godine, Lokacijskom dozvolom broj: 06-364-77/00 od 15.3.2000. godine i Studijom centralne deponije otpada za Općinu Široki Brijeg”, dodaju iz JKP Čistoća za portal Jabuka.tv.

Odgovor, u stvari, zaobilazi ključni problem, tj. navode mještana da se komunalni otpad odlaže na privatnim parcelama koje su u blizini zemljišta koje je zakupio Grad Široki Brijeg, a ne na samome zemljištu koje je Grad zakupio.

Stoga smo se obratili i Gradskoj upravi, a iz Ureda gradonačelnika odgovoreno nam je da “Grad Široki Brijeg ima zakupljen prostor za deponiranje otpada na lokalitetu Trišnjetine koji se, pored regionalne deponije Uborak u Mostaru, povremeno koristi za odlaganje komunalnoga otpada”, uz bitan dodatak da će se “nelegalni deponiji otpada na bilo kojoj lokaciji tretirati i sanirati u skladu s propisima”.

Odlagalište smeća nalazi se u blizini stambenih objekata, ali i rijeke Ugrovače te vrila Jabuka

Mještani Dobrkovića nadaju se da će iznošenjem ove priče u javnost doći do nekih promjena, a razmišljaju i o tužbi protiv Rudnika boksita, s namjerom da se njihove parcele vrate u prvobitno stanje, odnosno stanje prije eksploatacije ruda.

(www.jabuka.tv)

173 komentara

 • Bravo za vijest! Odmjereno, ali istraživački i kritički pristup dominira. Treba nam ovakvoga novinarstva, nek ove glavešine shvate da ne mogu kako hoće i dokle hoće!

 • Bože,prosvijetli nas,jadni smo mi ljudi,žalosno da ne može žalosnije! Kome ostavljamo ovo smeće,naravno sebi opet i svojoj dijeci,popit ćemo sve to prije ili kasnije,onda se pitamo,odakle ovolike bolesti????????

 • A na zgradi Obnove transport izložen projekat u kojem se diže zgrada za novi jedan kat a zar nisu susjedi trebali biti pozvani da se izjasne o suglasnosti ?
  Kako je Služba za urbanizm dala dozvolu za izgradnju još jednog kata?

 • Pa šta radi ova vlast :O ima li itko pametan?
  Pa sav taj otpad će se vratiti kroz ponornice…
  Šta se dešava više sa ovim Širokim, alooooooooooo
  Upalite alarme!!!

 • Šta vam turčin radi na visokoj ???????? Kupuje drobinu i kosti uz ugrovacu i nitko ništa a pobunili se za smeće u jami a drobina direktno u rijeku nema veće bolesti od lešine

 • Evo koliko se drzi do privatnog vlasnistva.Sramota!A toliko se nalazi jebene pustopoljine u nase m gradu ,a smece se dogoni 50m od Ugravace.

 • Sami seljaci” mjestani” Dobrkovica gone otpad na to isto misto! Cak su posadili nesto , ali nikad se dosad niko nije bunio! Samo izmedju sebe! Ali javno, NE! Ali drago mi je da se digla BURA! Nikad nije kasno!Prosecite i vidite, mozda poznate susjedovu fotelju ili kauc! Svo koji gori prolaze, ne prolaze prazni! Kamioneti sa gradjevinskim otpadom , cesta je pojava!

 • Ravnatelj cistoce vozi auto od 100000km.Javno poduzece Cistoca duzno za gorivo 200000km jednoj crpki.
  Radnici Cistoce nemaju placu po3-4 mjeseca.Sto radi nas Cvitan?

 • Mora vam biti svima jasno da se projekti i projektna dokumentacija radi i prijavljuje na razne natječaje samo u svrhu zakidanja novca iz tog projekta koji nikad nisu vidjeli svjetlo dana u tehničkom smislu, puno je tako na papiru izgrađeno cesta i vodovoda a da niko o tom pojma nema

 • Pa di vi zivite?? 99 posto britvicana, izbicana oklajcana, gori gone godinama smece! Cak i jrepanu zivinu! Prosecite! Pigotovo vi iz vlade!

 • Dok god se ne napravi neki pogon za preradu smeca gusit cemo se u njemu i obolijevat od svakakvih bolescurina.To bi trebao biti prioritet gradskim vlastima.

 • šta lijanović doveo turke onda neće biti krmetine hahaha šta će jerko bori se za opstanak ima par milijona malo mu treba još i još takvima nikad dosta biva po zatvorima jednom po jednom pa ništa opet jere drma po bosni prosipa pamet ,,bosancima,,nisu ni oni više nepismeni i oni se obrazovali hmmm,,radom za boljitak,,a u vlastitoj firmi stavio ključ u bravu ,radnicin osta dužan plaće još malo pa ćemo se morat ,,klanjat,, na visokoj g.kad budemo prolazili jere jere,,ako nisi dobar u svojoj kući kako ćeš u tuđoj,ako nisi dobar u širokom sa svojim sugrađanima kako ćeš u bosni ponosnoj i nju ćeš ti doćerat do zida hahahahahaha….

 • Da svi placaju smece ne bi bilo problema.Ovako ispadamo budale mi koji redovno placamo.Nigdje nije skupa naknada za kom.usluge ko u Sirokom.

 • Ovo sto rade Turci na Visokoj Glavici je teski uzas . Nemoze se proci od smrafa drobine i to sve ode u zemlju eto kuge i bolesti . Treba spremiti policuju i inspekciju da to zatvori ili pred njihova vrata sve iskipovati. Zivi uzas Miro Kraljevicu sta poduzimas sto nesto nepoduzmes. Sta je Vama vkasti vise radite li ista poduzmite nesto hitno. Hocete li drobinu pred svoja vrata.

 • Za” anonimno” : svi mi placamo za dalekovode, vodovode, tel.kablove, smece! Samo sto mi to nemamo! Od Sirogog do Britvice i dalje, nema nista! Sumski put!!!! Projdite! Sto se ne provozate! Pasti na guzicu! Tolika ruda iskopana , a put nikakav! Kako onima sta rabe rudu ne pane na pamet probiti put, sugurniji vozit! Onako cim kisa ode pisak! I oni Miskici kako voze?? Svaka cast!Svi bi tribali ucestvovat u ciscenu smeca! Svi smo krivi!

 • ja kad smo minjali kauč odem do čistoće da pitam gone li oni take stvari oni meni da ne gone pa mi rekoše gone mostarci ali cijena 150 km -ja se pitam zašto kao u svom normalnom svitu negone bar 1 u 3 miseca veći otpad tj 4 puta godišnje naprimer bojlere peći itd

 • U ovom gradu se nitko ne bavi važnim stvarima poput rješavanja otpada.Mogli bi biti zelena oaza,toliko toga nam je Bog dao, a gle smeća oko nas!

 • Kakavmiro kraljević jebe se njemu di ko baca smeće ,nek nije samo kilometar blizu njega to je najvažnije.Šta se bunite vi dobrkovćani,kolko ja vidin nema tu blizu 500 metara nikakve kuće. Dođite u nas u Zavoznik pa će te vidit kako dogone smeće, plastiku, građevinski otpad, električne instalacije, , stare lonce, vrata , bidone izj…. ne ,limene kante od boja, razrađivača, sviće i lampione s groblja, stare vince osušene , ma šta ko more dogoni u Zavoznik 50 metara od prvih kuća gori u srid sela kraj duboke drage.
  Nedavno neki majmun protra onu veliku grdosiju od kamiona staru valjda 40 godina neregistrovanu m vidin je dole kod škole na Ugrovači i iskreni pola kamiona smeća ,nema šta nema , od električnih bojlera, starih predratnih radijatora ,plastike , strujni žarulja punih otrova, tzv neonke pune žive i halogena i sve to iskreni mirne duše ,nikom ništa. Jebena inspekcija u općini i u još jebenijoj županiji nema pojma o tom.
  Ove općinare moreš kupit zasdobar ručak ili večeru neđe na Trnu , nabiju trbušinu mesinom i burekon , naliju tikvetine i more zagađivat seosku sredinu kome god padne na pamet.
  Zato ja kolko vidin ko god ima kakva smeća a da se nezna di bi ga doćera, samo dođe u Zavoznik i iskreće do mile volje. Glavno da oni što kažu da se tu dogoni kod Pavkovića kuća , nisu blizu barem 500metara .
  Šta rade te blećine u inspekciji, zašto li oni primaju plaću kad nas truju na sve strane , počev od Fela ,koji ja jedan od većih zagađivača u bivšoj jugii pa sve do ovih na Visokoj Glavici , Jerkinih isilovaca ,koji opet sve iskrenu u Ugrovaču, pa sve opet prođe kroz Zavoznik i ide dalje ka sinjem moru našem jadranskom ,naravno kroz Blato.
  Ne bi me nimalo iznenadilo da ovi što gore kopaju rudu na trnu kod centra za obrazovanje 50 metara iod glavne ceste , kad se iskopi završe , pretvore u udlagalište smeća iz cile općine, moglo bi se brat bratu tu sipat smeće jedno barem dvije godine kolke su rupetine i kopovi..
  Šta li rade samo te naše blećine po tim općinskim , inspekcijskim i županijskim institucijama ,koje su kobajagi zadužene za okoliš i javno zdravlje ,da mi je samo znat??’

 • Šta radi oni naš gradonačelnik.Je li njega briga za ozbiljne probleme ili će se i dalje baviti nevažnim stvarima i kojekakvim večerama?

  • Mi smo govno od govneta a prvi čovik nam je super govno od 160 kg.Pa Kočerin ima odličnu naplatu a smeće se goni samo 2 puta misečno za iste pare tj.16 KM a u gradu 8 puta.Halo jeli ti normalno.

 • Nek ovi nasi zastupnici u Sarajevo kad podju potraju i ovog smeca da ima neke koristi od njih kad se vec ni za sta nisu izborili osim za sebe!

 • Nije pola marke dnevno nego 5 posto od mirovine za smeće a oni ga kipuju po selima i kod rijeke.A di su ostale komunalije.,lijekovi,hrana

 • a št ne objavite moj komentar o smeću koje se dogoni u Zavoznik, odma kod Pavkovića kuća?Pa nije ovo usrani komunizam pa das ne smi govorit istina?

 • Pa ne smije se smeće bacati ni u svoje dvorište a kamoli tuđe dvorište i njive.pa ta znaju to i u Komunalnom kao i svaki normalan čovjek.
  Ne možeš vjerovati da je je ovo ovako kao što se piše.

 • ovaj je pravi bogami turcin gazda meni daje placu bogami odman me osigura od 1 ,,11 tj od SVI SCETI lijan mi nije platijo 11.4godine staza

 • Uz rijeku se stalno kipuje smeće.Ima li iko pametan da tome više stane u kraj?Kakvi projekti o uređenju Borka,Robne kuće a smeće na svakom koraku.

 • Druge opcine iz nase zupanije normalno odvoze u Mostar ,placaju i sve funkcionira za pet,docin nasi kradu ne placaju i tu je problem!

 • Pa naravno dosao novi direktor cistoce.Sto gos Zoran ne goni smece u Mokro po onim napustenim njivama ne razbaca a ne zmirec u Dobrkovice i uz izvor vode.
  Pa glavno da je i on hdz a pamet nije bitna
  Jos jedna podobnost na funkciji

 • Kanalizacija u rijeku..zivit se ne moze od smrada ispod robne i uz rijeku
  Smece uz izvor rijeke i svi sutimo i gledamo gdje nas truju i ugrozavaju nase a i svoje zdravlje,i ovdje je bitnija stolica gdje guzica sjedi nego pamet da to ne radi,jer na zalost nasu ovdje pameti nema.

 • U ovom gradu sve naopako.Sto je važno gradonacelniku nevažno, a oko njega ljudi koji umjesto da imaju konstruktivne prijedloge i rade nesto za opće dobro hodaju za vrijeme radnog vremena po kafićima i tračaju.Ne dao Bog da se pojavi netko pametan ko bi nesto radio.Sasijeći će ga u korijenu.

 • Sramota.Dodje cistoca ponedjeljkom ujutru kupiti smece u Dobrkovice a popodne to isto smece zavrsi 500 m od nasih kuca na nasoj zemlji.gdje mi to zivimo ljudi moji?

 • Ovi Miro ko neki šerif.On bi sve odluciva a lose odluke donosi i lose savjetnike ima.Petlja se u sve i u ono sto ne bi triba.Vrime mu je da se pocne brinit za ono sto mu je u nadleznosti.

 • Kakvi ljudi i kakvi komentari. Možete se samo stidit jer najveći krivci su građani . Bacaju smeće gdje god stignu, sigurno takvih ima medju ovim sto komentiraju i napadaju.

 • A ne pitate se koliko komunalna ima problema kad svaki dan zatekne na svakom malo napustenom mjestu namjestaj jer gospodin iz Širokog Brijega kupio novi namjestaj a stari bacio u susjedno selo. Tuga i žalost!

 • Građani su najveći krivci. Ne misle oni o ničem! Bacaju di stignu,zagađuju. A kada treba nekog napast imenovat prvi su! Kad treba platit prvi su za prigovorit. Pričaju jedno drugo rade. Prvo se građani popravit što se tiče okoliša i sve će se promjeniti !

 • Ako Komunalno baca po tuđim posjedimaa onda i ljudi rade isto .Po ovome što se može pročitati smeće se ne zbrinjava kako treba nego se kipuje bilo gdje..

 • Hoće li ikad doć neko normalan na vlast kojem će ovaj grad biti na prvom mjestu? To mućkanje na izborima, zaokruživanje nakon zatvaranja birališta dovelo nas je dotle da s nami upravljaju ljudi za koje ni žena nije tila glasat.

 • Što se tiče izbora i mućkanja nakon zatvaranja spremaju se velike promjene.Neće više biti zaokruživanja nakon zatvaranja birališta.Tko bude kršio zakon ide u zatvor.Sve će se postrožit .Nek gospoda zasuču rukave i dokažu nam da su prave osobe za dužnosti koje obnašaju.

  • Šta će dokazat.Bolesnici uvijek nezadovoljni.Smeta im kad bilo ko u životu nešto napravi dobro.Sve bi oni fotelje sebi uzeli i zasjeli na njih.Uvijek im malo.

 • Valjda bi se trebalo pitati nesto i lokalnu zajednicu ,Dobrkovcane i postivati privatno vlasnistvo,nemozes ti nesto bacati na svoju njivu i time obezvrijediti moju susjednu parcelu .

 • Eto koliko je njih briga za sela.Stalno pričaju ostanite u selima.Škole nam nikakve.Dica se smrzaju.Ništa se ne ulaže u sela i još nam smeće iz grada dogone.

 • Sramota,ovo nam ne bi radili ni nasi neprijatelji hoce da silom gone smece u nase selo u koje su ulozili od rata 10000 ak km .Sve smo sami napravili uz pomoc nasih gospodarstvenika ali nadamo se da cemo opet ovo pohitivno rjesiti za nas.Kako drugi gpne u Mostar i sve ok samo nasi ne mogu ,a nas grad kao medju naj razvijenijima u BH. Za rasmislit!

 • Zasto vlast ne bi asvaltirala pud sa Trna prema Dobrkpvicima ili napravila vodovod pa da ljudi vide da se nesto i dobiva od vlasti,a ne samo otimacina tipa smece industrijska zona na polj….. zemljistu i sli..Da bi nestp dobio moras nesto i dati

 • Prave se projekti za uređenje Robne kuće koju je Lijan oteo radnicim.kakve veze s tim ima općina?Uljepšavali bi iz gradskog proračuna Lijanu zgradu i dvorište.jako zanimljivo!

 • Trebali bi svi zasukat rukave pa očistit grad i sela.Ali opet gdje s tim smećem.Ni spalionice ni pogona za preradu,baš ništa.

 • Dok se otpad gonio u izbicno tadasnji ravnatelj na crno prodavao grudjanima iljubusacima mjasto za dovoz otpada,sada bi to vjerojatno isto radili!

 • U Crnim lokvama obitava 60 stanovnika,a prostor je ogroman ,samo treba kvalitetno prici problemu,tu mislim za pravilno zatrpavanje po pravilina struke a ne kao u Izbicnu.Zato se ljudi boje smeca pa vjerojatno i Dobrkovcani

 • Građanska neposlušnost ih samo može osvjestiti, znači ljudi ne plaćajte naknadu za odvoz smeća, ne potpisujte nikakve ugovore s “nesposobnima” dok ne rješe sustavno rješavanje problema kome je glavni zagovornik naš gradonačelnik. Pa moze svaka budala otići i iskreniti smeće iza prvog ćoška. Čestitamo novom direktoru JKP Čistoća na spektakularnom izumu i nojevskom pristupu problema. “Zakopaj da se ne vidi !!!”

 • Odlican komentari idobar prijedlog.Bez sustavnog rjesavanja problema otpada je samo mlacenke prazne slame.Da vidimo sada kako ce reagirati ,lako je goniti u tudje bez pitanj
  Miro je javno rekao u Dobrkovicima da nece nista raditi bez lokalne zajednice,mjestana!
  Damu sada vidimo obraz?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.