Tri namirnice koje stopiraju rast kose

Osim agresivnih preparata i izloženosti svakodnevnom stresu jedan od najvećih krivaca koji stopiraju rast kose je loša prehrana.

Naime ukoliko organizmu ne omogućimo dovoljno minerala i vitamina, ono nema goriva koje se raspodjeljuje na sve funkcije u tijelu, a posebno se treba čuvati ispraznih namirnica koje nam više oduzimaju negoli daju.

Kako bi kosi omogućili prirodan razvoj i mjesečnih 1.5 centimetara rasta važno je iz prehrane eliminirati loše namirnice.

Šećer

Velike količine unesenog šećera u organizam ometaju apsorpciju neophodnih proteina za normalan rast kose. Osim toga šećer smanjuje nivo vitamina E koji je jedan od najvažnijih elemenata za obnavljanje korijena kose. Rafinirane šećere zamijenite prirodnim, pa u slastice dodajte javorov sirup ili steviju, umjesto omiljenih kolačića, kada osjetite potrebu za slatkim radije posegnite za voćem.

Sol

Oko 70% soli u modernoj prehrani čini ‘skrivena’ sol i to ne samo u mesnim prerađevinama, čipsu i slanim grickalicama, već i tamo gdje je ne očekujemo – u kruhu, slatkišima, keksima. Istraživanja su pokazala kako prekomjeran unos soli osim na brojne tegobe u organizmu utječe i na opadanje kose. Stoga ograničite konzumiranje kupovnih proizvoda i radije u ishranu uključite obroke koje sami pripremate kod kuće i u kojima možete regulirati dodavanje soli.

Bijelo brašno

Loše ugljikohidrate brojni izbjegavaju jer debljaju, no naime nisu dodatni kilogrami jedini problem koji uzrokuju. Bijeli kruh, tjestenina, riža u sebi ne sadrže prijeko potrebne minerale za obavljanje važnih funkcija organizma, pa tako i naša kosa ne dobiva potrebnu hranu za rast. Stoga isprazne zalogaje zamijenite cjelovitim žitaricam, punozrnatim kruhom, voćem, smeđaom rižom, ječmom, lećom i grahom. Oni naime sadrže znatne količine minerala, proteina i vlakana koji će vlas potaknuti na rast.

(Zadovoljna.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.