Trećina vlasnika električnih automobila vraća se benzincima, provjerite zašto

Studija jasno ukazuje na glavne slabosti elektromobilnosti.

Na tržištu novih vozila udio onih s električnim i elektrificiranim pogonom je u stalnom rastu, pa je tako i u Hrvatskoj udio električnih vozila premašio 1%, a hibrida 13%. No, da bi taj udio rastao, potrebno je učiniti elektromobilnost privlačnijom, a to se može u dva bitna smjera. Jedan je smanjenje cijene, a drugi poboljšanje infrastrukture i samog dosega vozila.

To sugerira i studija koja je provedena na kalifornijskom sveučilištu. Scott Hardman i Gil Tal su odlučili provesti studiju kako bi vidjeli kakvo je zadovoljstvo među vlasnicima električnih automobila, koliki je udio onih koji u jednom trenutku odustanu od elektro pogona i koji su glavni čimbenici.

Prije svega recimo da je studija provođena od 2012. do 2018. godine na području Kalifornije, a kontaktirano je 14.000 kućanstava. 4167 kućanstva je na kraju sudjelovalo, ali je tek njih 1843 donijelo i konačnu odluku o vlasništvu automobila.

Oko 80% ispitanih, odnosno njih 1458, izjasnilo se da će zadržati svoje elektrificirano vozilo. Od njih 1213 je u međuvremenu zamijenilo vozilo drugim električnim vozilom, a 245 ih je odlučilo kupiti isti taj automobil po isteku najma. Međutim, petina ispitanika ili njih 384 odlučilo se vozilima pokretanim klasičnim motorom na fosilna goriva. U pitanju je 18% vlasnika električnih i 20% vlasnika plug-in hibrida.

Kasnijom obradom rezultata uvidjelo se da od električnih vozila odustaju mlađa kućanstva koja manje zarađuju i imaju manje automobila. Također, ti su sudionici ujedno češće živjeli u stanovima, a time imali rjeđe na raspolaganju kućni punjač.

Najveća mana električnih vozila je, prema ocijeni vlasnika, bio doseg te dostupnost punjenja.

Kao glavne prednosti elektrificiranih vozila naveli su cijenu punjenja, pouzdanost i sigurnost.

Najrjeđe su od električnih automobile odustajali vlasnici Teslinih automobila, s udjelom od 11%, dok su od električnih vozila najčešće odustajali vlasnici Fiata, pokazuju rezultati studije objavljeni u Nature Energy, piše Index.hr.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.