Treća večer: Žrtva hercegovačkih franjevaca dio je trpljenja hrvatskoga naroda

U utorak 6. veljače nastavljen je molitveni program “VIII. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca“.

Molitva krunice započela je u 17.30, a zatim je uslijedila sv. misa zadušnica koju je predvodio fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor u Samoboru.

Misu je suslavio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” te više fratara iz širokobriješkoga samostana.

Fra Ivan je u propovijedi istaknuo da je žrtva hercegovačkih franjevaca dio trpljenja i stradanja hrvatskoga naroda.

Dok razmišljamo danas o ovim svetim mučenicima Crkve, i to baš ovdje u ovoj širokobriješkoj crkvi u kojoj se nalaze posmrtni ostatci braće franjevaca koje su jugokomunisti na svirep način ubili i zapalili, promatramo kroz ovu njihovu žrtvu i tolika druga trpljenja i stradavanja našega hrvatskoga naroda. On je kroz čitavu povijest prolazio svoj križni put ovom dolinom suza, ali uvijek tako čudesno i providonosno vođen primjerima i svjedočanstvima tolikih svjedoka vjere što ih Bog podiže u svako vrijeme, naglasio je fra Ivan.

Okupljene vjernike posebno je pozvao na molitvu za kardinala Stepinca i ubijene franjevce.

Braćo i sestre, molimo i ovom prilikom za što skorije proglašenje svetim našega nam dragoga kardinala Stepinca, da doista njegov lik zasvijetli čitavoj Crkvi. Molimo isto tako da se i ova naša mučena i ubijena braća franjevci nađu na popisu onih koji su svojom krvlju posvjedočili svoju vjeru u Krista i njegovu Crkvu, dodao je ovaj franjevac.

Misna čitanja čitali su članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda Široki Brijeg, koje predvodi fra Dane Karačić. Na sv. misi je pjevao zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju pod ravnanjem Marka Salavarde.

Pri završetku sv. mise zadušnice podijeljene su i nagrade na nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast odrasli. Prvu nagradu dobio je Zdravko Luburić za pjesmu “Šezdeset i šest”, drugu nagradu dobio je Odej Atić za svoj grafički uradak “Zaboravljeni”, a treću don Slavko Vranjković za literarni rad “Nezaboravljeni”.

I ovu sv. misu zadušnicu, kao i prethodna dva dana, putem radiovalova prenosio je Radio Široki Brijeg, što će, zajedno s HR Herceg Bosne, učiniti i na sam dan obljetnice 7. veljače. Tada molitveni program započinje u 16.00 sati molitvom na ratnom skloništu, gdje je ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz širokobriješkoga samostana.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.