Treba li voditi ljubav već na prvom spoju?

Iako je 2019. godina, mnogima je još uvijek teško odbaciti stara pravila. Pogotovo ona vezana uz ljubavni život.

“Ako se prepustite strastima već na prvom spoju, laki ste” i “Čekajte barem do trećega spoja da vodite ljubav” samo su neka od ljubavnih pravila koja, kako se čini, možete odmah zaboraviti.

Da, znamo da to nije lako za napraviti s obzirom na to da takva uvjerenja postoje još od viktorijanske ere. Tada je nevinost bila sinonim za čistoću i moralnost pa se ženska seksualnost redovno potiskivala, a iste stavove i danas imaju mnogi ljudi.

Ljudi žele izbjeći osudu i sramotu povezanu sa seksom izvan onoga što je navodno prihvatljivo, objašnjava Shannon Chavez, psihologinja i seksualna terapeutkinja.

Ako ste se i vi pitali trebate li imati seks već na prvom sastanku, ne postoji jedan “pravi” odgovor.

Stručnjaci naglašavaju kako bi se trebali voditi isključivo vlastitim osjećajem. Ako stvarno osjećate kemiju na kraju večeri, slobodno se prepustite strastima i zanemarite pravila koja su vam drugi nametnuli. Uostalom, privatno mini istraživanje vaše i partnerove kompatibilnosti u krevetu moglo bi vam pomoći da shvatite želite li uopće dalje ulagati vrijeme u taj odnos.

Sve se svodi na prepoznavanje vlastite razine udobnosti i shvaćanje što točno tražite. Ipak, dobro je uzeti si vremena da sami shvatite što točno mislite o avanturama za jednu noć prije nego što se stvarno nađete u situaciji da jednu takvu i realizirate, smatra Vanessa Marin, seksualna terapeutkinja i kreatorica online tečaja koja naglašava kako u ljubavi nikada nema strogih pravila, piše Cosmopolitan.

Neporeciva činjenica je da seks već na prvom sastanku može biti nevjerojatno oslobađajuć i uzbudljiv.

To vam može pomoći da razbijete svoje predrasude oko seksualnosti, zaboravite na neku sramotnu situaciju iz prošlosti i poboljšate svoje seksualno samopoštovanje, kaže Chavez.

Ipak, ako se odlučite na seks već nakon prvoga sastanka, ne zaboravite na sigurnost. Ona uvijek mora biti prioritet. Nikada nemojte spavati s nekim tko nije voljan otkriti informacije o svom seksualnom zdravlju ili s nekime tko odbija koristiti zaštitu.

Ovo su razlike između “običnog” seksa i vođenja ljubavi

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Dasta dasta odma navalite.To vam je moja mladosti danas tako.Pa nam je onda svatko kriv za brakove i razvode.Nedaj prije braka nikom ako si pametna.Tako jedino mozes brak nekako sacuvat.Poz.

  • Nitko ti ne brani da ”ne das nikome prije braka”. Ali to te niti cini pametnom, a niti glupom, to je jednostavno osobni izbor i zelja svakog pojedinca, a moralizirati i pametovati onima koji su drugacije odabrali je obicno guranje nosa u tudje poslove. A i povezati takvo nesto sa ”cuvanjem braka” je malo reci diskutabilno i ni na koji nacin povezano.

  • Ne daj, i ne daji ga, *izvan braka* a ne *prije*, u tom je poanta i osnovni naglasak koji bi i mogao imati smisla po pitanju čuvanja institucije braka od ugroze koju mu dakle čini požuda. Ali požude treba biti svjestan i paziti je se i unutar (zakonitih) odnosa u braku jer ona po sebi nema granica i ako joj se čovjek prepusti kao vodilji, vođen osjećajima (kako to tekst sugerira u određenom smislu) ili nagonima, ona će po sebi uništiti ponajprije odnos povjerenja, poštovanja i ljubavi među supružnicima i onda razoriti i brak kao takav, što je samo nusprodukt. Požuda u čovjeku je uzrok i osnovni element koji prijeti i braku i supružnicima a ne neki određeni vremenski period apstinencije (prije formalnog zaključenja braka). Svijest treba biti dobro formirana – sopstvena slabost osviještena u prvome redu (ili kako religija naučava ‘grješnost’) da bi se nekako oduprijelo napasti tj. propasti u koje vodi požuda. “Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.” (Jak 4, 1-3)

  • Ne uci te nitko nista, to se tice seksualnosti covjeka, ljude treba obrazovati i maknuti stigmu i osude drustva sa ljudi, da se drugi prestanu baviti intimom tudjih osoba, da prestanu popovati i moralizirati, sami sebi birate sta cete i kako cete, lazni moral i kvazi vjernistvo ostaviti u svoja 4 zida, ne naturajte drugima niz grlo.

 • Zapad nama servira puno toga negativnog . Nije dobro da se seks svede na zivotinjske nagone…a ako ne poznajemo osobu moze nam se lako desiti da nam prenese neku spolnu bolest! Seks je u kombinaciji sa osjecajima i ljubavlju tek potpun.

 • Za“ anonimno“ u 13.02:: kako ti osjecanja zoves“ zivotinjskim nagonom“?? Meni to nije jasno! Kaj si zivotinja! Nek se voli ko oce i kako oce!! O tome : ne daj !!! za ime Boga!! samo more pokvariti osjecanja! Ona lipa, prva, iskrena❤️!

 • Zaboravila si rec: ti anonimna“!u 13.02:: jesi ti povela babu ili mater na prvi spoj! Pa jedna givori : daj!! druga nedaj!

 • Ja se sitila :: nekad davno kad su ovce cuvali u planini, baks i unuka, dosa momak. Baka doli sa ovcam, a unuka gori na lisi. On kaze: daj ! Ona nedam; pa on opet : daj duso! A baka ce ozdal::NEDAJ DUSU, DJAVA JE TILO DAVNO PONIO!! Eto, nekad su slali mlade cure u planinu da se ocuvaju do braka! Nije bilo pomoci! Djava je nadje!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.