Treba li nam kava nakon alkohola?

Možda ste popili nekoliko alkoholnih pića tijekom večere i želite naručiti kavu uz desert, jer se nadate da ćete se otrijezniti i oraspoložiti.

Međutim, direktor centra za alkohol i ovisnost Sveučilišta Brown Robert Swift priznaje da to nije dobra ideja, jer kofein može prevariti vaš mozak da pomislite da ste manje pripiti nego što zaista jeste.

Efekt alkohola na organizam

Kada počnete pitI, alkohol signalizira vašem mozgu da pumpa veći nivo dopamina, neurotransmitera koji čini da se osjećamo dobro, a zauzvrat dopamin aktivira produkciju kemikalije pod nazivom ciklični AMP, koji čini vaš mozak aktivnijim,a vi se osjećate sretnije, energičnije i komunikativnije.

Međutim, jednom kada prestanete piti, sedativno djelovanje alkohola prestaje i onda se usporavaju svi procesi u vašem mozgu. Počinjete se osjećati umorno i sporo.

Efekt kofeina

Ako nakon svega ovoga popijete šalicu kafe, kofein blokira specijalne enzime koji kontroliraju ciklični AMP,što pojačava efekte alkohola od kojih se osjećate dobro istovremeno smanjujući sedativno djelovanje alkoholnih pića.

Iako alkohol nastavlja činiti vaš mozak umornim i nejasnim, vi se osjećate energičnije i kao da ste potpuno trijezni, što je opasno jer ćete možda pomisliti da možete da popijete još jednu turu pića ili da vozite do kuće.

Kako kombinacija alkohola i kofeina utiče na organizam?

To je glavni problem: kofein maskira sedativno djelovanje alkohola, ali ne smanjuje količinu alkohola u krvi. Još uvijek ste pod utjecajem alkohola!

Štoviše, ovaj miks kofeina i alkohola će izazvati buđenje tijekom noći, budući da će nekoliko sati nakon što ste prestali piti, alkohol izazvati novi energetski skok u vašem tijelu. A kofein će vam otežati ponovno spavanje.

Nakon dugotrajnog uspavljivanja, ujutro ćete se probuditi iscrpljeni i mamurniji nego obično, jer alkohol kao i kofein dehidriraju vaš organizam.

Najbolje je da odvojite konzumiranje kofeina uz alkohol, a ako morate da završite obrok nekom kavom, odlučite se za kavu bez kofeina.

(B92)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.