Travanjski snijeg u BiH izazvao kolaps u prometu

Bosnu i Hercegovinu u utorak navečer iznenadio je travanjski snijeg koji će se, prema podacima Federalnoga hidrometeorološkoga zavoda, zadržati do petka. Padaline se očekuju i danas (srijeda), a najintenzivnije tijekom jutra i u noći na četvrtak. Snježne padaline izazvale su i kolaps u prometu.

“U 23 sata sinoć smo počeli čišćenje, sve ekipe su na terenu. Problem je što je intenzitet padalina veći nego što je najavljeno. Najavljeno je između 3 i 5 centimetara, a palo je između 8 i 10, negdje i 12 centimetara. Čak 49 vozila od sinoć vrši čišćenje, prilagođavamo se situaciji, prometnice prvoga i drugoga reda već su urađene i čistit ćemo ih ponovno ako bude potrebe. Malo je teža situacija na Nahorevu i području Mošćanice i Jarčedola, gdje je jači intenzitet snijega, ali pokušavamo odgovoriti uvjetima na terenu”, kazao je za Klix.ba Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Dodaje da će ulice trećega i četvrtoga prioriteta čistiti kada se za to steknu uvjeti.

“Imamo 150 radnika na ručnom čišćenju, koji uglavnom čiste mostove, stubišta i druge pješačke zone. Pratimo prognozu, u kontaktu smo sa FHMZ-om i učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo nastanak poledice”, rekao je Ramić.

Međutim, ni vremenska prognoza nikome ne ide u prilog. U Bosni se danas očekuje između 5 i 15 litara padalina po metru kvadratnom, dok će u Hercegovini prije podne biti pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba

Snijeg i susnježica očekuju nas i u četvrtak, kada će količina padalina biti između 10 i 30 litara po metru kvadratnom. Slabije padaline očekuju se i u sjevernim područjima Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između -3 i 1°C, a na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

Prema podacima FHMZ-a, padaline se nastavljaju i u petak, a u noći na subotu očekuje se smanjenje oblačnosti. Jutarnje temperature zraka bit će između -3 i 1°C, a na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.

Prema aktualnim sinoptičkim kartama, stabilizacija vremena očekuje nas od 25. travnja. Jutra će i dalje biti svježa, sa slabim mrazom pri tlu. Maksimalne dnevne temperature bit će u laganom porastu i dosezat će do 18 stupnjeva, prenosi Klix.ba.

Nestabilno vrijeme s novom količinom padalina očekuje se posljednjega vikenda ovoga mjeseca, a temperature zraka bit će u laganom porastu.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.