NATO zabrinut za sigurnost zapadnoga Balkana

NATO je “zabrinut zbog najnovijega pogoršanja sigurnosnih prilika” na Zapadnom Balkanu i poručuje da “snažno ohrabruje vođe u regiji da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja“.

To je agenciji Beta u Bruxellesu izjavio jedan dužnosnik u sjedištu NATO-a na molbu da se osvrne na izjavu albanskoga premijera Edija Rame da bi se Albanija mogla ujediniti s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako izblijede izgledi za članstvo regije u Europskoj uniji, javlja RTRS.

“NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rješavanje problema u regiji se mora naći unutar samoga Zapadnoga Balkana”, stavio je do znanja dužnosnik u sjedištu Atlantskoga saveza.

Zamoljen da se osvrne na ocjenu dužnosnika u Beogradu i regiji da Ramina izjava listu Politiko sa sobom nosi prijetnju stvaranja tzv. Velike Albanije i nasilnoga mijenjanja granica u regiji, dužnosnik Atlantskoga saveza podvukao je da “NATO i Europska unija imaju strateške interese za stabilan i napredan Zapadni Balkan”.

“Stabilnost i sigurnost te regije su od koristi za stabilnost i sigurnost Europe i stoga će NATO”, kako je naglasio, “održati svoje angažiranje na Zapadnom Balkanu, uključujući i misiju Kfor“.

“Kfor će i dalje igrati svoju ulogu i davati podršku svim ljudima na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih naroda”, rekao je izvor NATO.

“Mi podržavamo”, dodao je, “euro-atlantske težnje svih zemalja regije, a demokratske vrijednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobri susjedski odnosi su od životne važnosti za regionalnu suradnju i stabilnost”.

“Mi smatramo da oni koji to žele imaju budućnost u euro-atlantskoj suradnji i integraciji, što će biti od koristi njihovim građanima, njihovim zemljama i cjelokupnoj euro-atlantskoj obitelji”, istaknuo je dužnosnik u sjedištu NATO-a.

Naglasio je da su “odlučni pomoći zemljama zapadnobalkanske regije da provedu istinske reforme na dobrobit svojih građana, bez obzira na to žele li ili ne, postati članice NATO-a”.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.