Torcida smijenila Kosa, Hajduk traži novog predsjednika

Kako se i očekivalo i kako se najavljivalo proteklih dana, NO Hajduka u nedjelju je odmah nakon derbija smijenio predsjednika Bijelih Ivana Kosa.

Nakon utakmice u poljudskim prostorijama novinari su čekali odluku NO-a, a nešto iza 21 sat ona je i stigla, javlja Index.hr.

NO: Kos nije prekršio zakon, ali je odnosom prema sucima prekršio temeljne vrijednosti kluba

NO je utvrdio da predsjednik uprave Ivan Kos nije prekršio zakon, ali je odnosom sa sucima prekršio temeljne vrijednosti kluba. NO je utvrdio da se sucima nikad nije davao novac, niti se tražilo bilo kakva pogodovanja. Ipak, NO je dogovorio sporazumni prekid suradnje s Ivanom Kosom, koji će nastaviti obnašati dužnost do imenovanja novog predsjednika uprave. NO će obavijestiti javnost o odabiru novog predsjednika, glasilo je priopćenje NO kojeg je prenio Slaven Marasović, a u nastavku nadzornici su se biranim riječima izrazili o sad već bivšem predsjedniku:

Pod Kosovim vodstvom Hajduk je napredovao, stvoreni su preduvjeti za daljnji razvoj,zahvaljujemo se na doprinosu i napretku kluba i želimo mu puno uspjeha.

NO pokazuje ovim postupkom da ne odustajemo od svojih načela i nastavljamo borbu za bolji i pošteniji nogomet.

Nakon priopćenja NO-a Hajduka, okupljenima se obratio i Kos.

Poslije kvalitetne utakmice u kojoj na žalost nismo ostvarili pobjedu čestitam cijeloj ekipi na borbi. Navijači, publika, ljepota nogometa je ono što smo danas doživjeli. Drago mi je što smo uspjeli doći do ovog nivoa što imamo pun stadion na proljeće, na početku je rekao Kos, a onda je kazao nešto o svojoj smjeni:

Kos: Nikad nisam trgovao sa sucima, to vam jamčim

U obraćanju Slavena Marasovića dobili ste informaciju da smo se sporazumno razišli. Ja sam prihvatio biti ovdje u procesu tranzicije kako ne bi došlo do destabilizacije. Niti jedan djelatnik Hajduka nije napravio kriminalno djelo ili bilo što na štetu kluba. Nismo trgovali sa sucima niti s njima imali dogovore. To vam jamčim svojim imenom ispred institucije koju predstavljam. Puno puta smo artikulirali naše zahtjeve prema HNS-u, a jedan je bio sustav suđenja i mi smo bili preteča borbe protiv takvog suđenja. Tražili smo stranog povjerenika, kad ste me pitali, rekao sam da zbog te kontaminiranosti naše sudačke organizacije treba doći netko iz vana. I danas smo bili svjedoci niza pogrešaka, ali to sada nije fokus, kazao je Kos, pa je nastavio:

”Istina, častio sam suce hranom i pićem”

Prihvaćam odgovornost, narušeno je povjerenje kod naših navijača. Odobrio sam da se suci mogu počastiti na razini hrane i pića. Svjestan sam da su pojedini elementi izlazili iz okvira nužnog za našu javnost. trebao sam reagirati bolje, preuzimam odgovornost. Spreman sam napraviti tranziciju. Svaki bod u mom mandatu je čisto osvojen i nikakvim utjecajem nismo privilegirali niti stimulirali suce. Puno pozitivnih stvari smo pokrenuli. Novi predsjednik treba nastaviti istim putem jer je puno pozitivnoga započeto, dodao ej Kos, pa je za kraj zaključio: Svima vama od srca veliko hvala na suradnji, pamtit ću samo lijepe trenutke. Mirne savjesti odlazim, sa željom da Hajduk bude velik kako i zaslužuje.

Kosu je za spas trebala samo pobjeda Hajduka

Proteklih smo dana pisali kako Kosa može spasiti samo pobjeda Hajduka nad Dinamom i približavanje na samo -2 boda. Od toga nije bilo ništa. Dinamo je na Poljudu slavio 2:1, napravio je ogroman korak k novom naslovu prvaka, a s ta tri boda potpisao je i ”smrtnu presudu” sad već bivšem prvom čovjeku splitskog kluba.

U Nadzornom odboru Hajduka, koji čine Slaven Marasović, Nikica Krnić, Marko Erceg, Denis Kosor, Antonio Kuzmanić, Anthony Marinov i Ante Šalinović, Kos već neko vrijeme ima opoziciju. Posljednji udar Torcide na Kosa bila je idealna je prilika njegovim oponentima da ga se riješe i nisu ju propustili.

Presudila mu Torcida

Podsjetimo, u srijedu je Torcida kao grom iz vedra neba objavila priopćenje u kojem je Kosa i njegove suradnike optužila za šurovanje sa sucima te još jednom zatražila njegov odlazak.

Znamo za vaš nalog klupskim djelatnicima da se nogometne suce počne tretirati na ‘drugačiji način’. Sada se sigurno osjećate ponosno kada slušate razgovore nogometnih sudaca koji su puni hvale za današnji Hajduk i priče kako se osjeća bolja financijska situacija. Navijači Hajduka trebaju znati da je za ovakvu promjenu raspoloženja kod hrvatskih nogometnih sudaca zaslužna činjenica da po vašem nalogu predsjedniče, postoje klupski djelatnici koji su zaduženi da se ‘brinu za suce, između ostalog navela je Torcida.

Potres na Poljudu: Torcida traži ostavku predsjednika Hajduka Ivana Kosa!

Kos se odmah oglasio i poručio da u klubu ne rade ništa nezakonito, no spasa su mu nije bilo. Nadzorni odbor odlučio je istražiti navode Torcide i sazvao je hitan sastanak u subotu navečer. NO tada je poručio da će odluku donijeti nakon derbija, nikako ne prije utakmice, jer smatrali su da bi bilo kakav potres mogao narušiti koncentraciju momčadi uoči Dinama. Međutim, Dinamo je slavio, a to je značilo da je avanturi Ivana Kosa na Poljudu došao kraj.

Dodajmo i da je Torcida u srijedu na utakmici protiv Cibalije izvikivala ime Hrvoja Maleša, predsjednika kluba 2011. i 2012. godine, koji se istakao akcijom razotkrivanja podmićivanja sudaca i doveo do uhićenja tadašnjih sudačkih dužnosnika Željka Širića i Stjepana Djedovića. Time je Kosu jasno poručila što misli o druženju klupskih čelnika sa sucima…

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Apsolutno sam siguran da ovaj čovjek nema krivice, i ponekad zaista ne razumijem Torcidu, s ovim čovjekom Hajduk je realno napredovati.
  HŽV…

  • Da bolje razumiješ – Torcidu vodi grupica narkomana koji preko udruge “Naš Hajduk”, odnosno NO Hajduka sve kontroliraju u svrhu uzimanja love. Kos je radio ispravno ali nije davao ovim narkomanima. Kakav je klub koji može voditi “ulica” ? Odgovor sam daj…

   6
   1
 • Zavtno malo slavinu novca udrugi nas Hajduk i odma smjena…nije ovo ni T…od nekadasnje Torcide…nego pranoglavci u sluzbi profitera Hajduka…zalosno i tuzno di spade ovaj klub..

 • U moju glavu nikako ne može to da je grad Split većinski vlasnik Ajduka, a da bitne odlukew kao ovu o smjeni Kosa donose učličari i narkomanska mafija iz Torcide i orjunaška yugo udruga Naš Hajduk. To nema ni u Tunguziji. I još se kao svi ti zalažu za vladavinu prava, poštivanje zakona i slične stvari. Ma bravo!

  1
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.