Tomislavgrad: Jesenska izložba duvanjskih proizvoda i rukotvorina

Kulturno-informativnom centru u Tomislavgradu u srijedu je otvorena “Jesenska izložba duvanjskih proizvoda i rukotvorina”. Brojni posjetitelji mogli su vidjeti što su spretne duvanjske ruke napravile i pokazale javnosti.

Izložbu je otvorio predsjednik Općinskoga vijeća Luka Krstanović koji je zahvalio izlagačima i naglasio kako su oni ti koji stvaraju brend općine Tomislavgrad proizvodima koje vješto rade, piše Tomislavcity.com.

Za glazbeni dio bilo je zaslužno Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Sarajlije”, a neke od nošnji koje su izvođači nosili s lakoćom su napravile ruke Mile Šteko, koja je kazala da joj samo za rad na prsluku na narodnoj nošnji treba otprilike 2,5 mjeseca.

Radim muške i ženske nošnje i sve popratno što ide uz njih. Kupci su uglavnom naši ljudi iz inozemstva, a već sam ih prodala preko 50, ističe Mila.

Za oko ženskoj populaciji posebno su zapele ženske torbice Ladybug, koje izrađuju Rosanda Sladoja i Filipa Krajina. Njihova suradnica Petra Ćurčić kazala je da su se na narodne motive na torbicama odlučile nakon narudžbe gospođe koja je isključivo željela torbicu takve izrade.

Reakcije su bile odlične i krenuli smo u proizvodnju takvih torbica, osobito su bile tražene za vrijeme sezone, kada dijaspora dolazi u naš kraj, jer svi u inozemstvo žele ponijeti nešto što će ih podsjetiti na rodni kraj, naglašava Petra.

Izložbu su uz narodne nošnje i torbice krasile i sjekire, različite makete, proizvodi od malina, višanja, oraha, medovače, aronije, ali i ljekovito bilje i kreme. Izlagači bili su: Stipe (Ćipa) Pleić-Flick, Jozo Jurič, Ljuba Jurič, Mila Šteko, Nikola Baćak, Ivica Ćosić-Ljekovito bilje Latice, Katarina Karačić, te Rosanda Sladoja i Filipa Krajina-Ladybug.

Napomenimo i to da izložba ostaje otvorena do 26. listopada tako da svi oni koji nisu bili u mogućnosti doći na otvorenje, mogu to učiniti u idućih mjesec dana. Također, Kulturno-informativni centar je tiskao poseban katalog za ovu izložbu u kojem možete saznati više informacija o izlagačima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.