I samo 10 minuta lagane aktivnosti može poboljšati pamćenje

Prema nedavnoj studiji, samo nekoliko minuta lagane vježbe može vašem mozgu dati poticaj u pravom smjeru.

U prošlosti su istraživanja otkrila da vježbanje može poboljšati neke aspekte kognitivne sposobnosti i poboljšati performanse memorije. Također, odrasle osobe koje su više fizički aktivne imaju tendenciju povećanja volumena hipokampusa.

Nedavno je tim s Kalifornijskoga sveučilišta, Irvinea i Sveučilišta Tsukuba u Japanu proveo neke eksperimente kako bi istražio može li vježba poboljšati pamćenje tijekom puno kraćeg vremenskog razdoblja: minuta, a ne dani ili tjedni.

Ispitivanje mozga pokazalo je poboljšanu povezanost između dijela hipokampusa za koji se smatra da igra ulogu u polaganju novoga epizodičnog pamćenja i na kortikalna područja koja su uključena u detaljnu obradu memorije.

Isto tako, kada su istraživači testirali sudionike koristeći test opoziva memorije, pokazan je povećana povezanost s poboljšanim performansama memorije.

Pronalazak da lagana tjelovježba može imati mjerljivi utjecaj na dijelove mozga koji su odgovorni za pamćenje, prvi je korak i u budućnosti će se istraživači sigurno baviti s pitanjima kolika je idealna količina aktivnosti potrebne za stvaranje stvarne i trajne razlike, piše RTL.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.