Tomić: Najbolji put prema EU je put jednakopravnosti i konstitutivnosti

Osnovna tema na koju su ukazali gotovo svi oni koji su objavili tekstove u Zborniku radova znanstveno-stručnoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” promoviranom u utorak u Sarajevu ticala se potrebe za postizanjem balansa između kolektivnih i individualnih prava.

Zbornik je promoviran pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a organizatori promocije su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskoga narodnoga sabora BiH i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Promotor Zbornika bio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji je kazao da ovaj zbornik nudi rješenja i mogućnosti za nadilaženje identificiranih problema koji se tiču konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

On kaže da je intencija bila dati akademski i stručni pogled na BiH, posebno na odnose unutar BiH, dodajući da on nudi platformu za dijalog i otvaranje kritičkoga prostora za razgovor u oko 40 radova napisanih na oko 600 stranica u kojem je sudjelovalo više od 70 stručnjaka.

Pojasnio je da su radove napisali bh. znanstvenici, kao i stručnjaci s područja ustavno-pravnoga i političkoga života, koji su dali svoje osvrte i analize te viđenje odnosa u BiH, a pojedini autori su nudili potencijalna rješenja za budućnost BiH.

Kroz radove je vidljivo da je jedna od ključnih intencija bilo ukazati na vrijednosti Europske unije i na potrebu puta BiH ka EU. Najbolji put za to je put jednakopravnosti i konstitutivnosti, naglasio je Tomić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ocijenio je da je problem Hrvata u BiH samo dijelom osviješten u Europskoj uniji, ali i u Hrvatskoj, te je mišljenja da to pitanje unutar BiH nerijetko umanjuje ili zanemaruje. Dodao je da je obrazovanje važan element ostanka i opstanka Hrvata na ovim prostorima, a nesumnjivim je nazvao da su Hrvati stoljećima bili usmjereni prema Europi i kao takvi mogu pomoći da sve zajednice u BiH idu tim putem.

Njegov stav je da akademska zajednica može doprinijeti dijalogu iznoseći mišljenje da se jednakopravnost može ogledati i u tome da se osigura program na hrvatskom jeziku na javnoj televiziji te smatra da Hrvatska u tome može pomoći.

Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davorin Rudolf kazao je da ne može razumjeti Bošnjake u BiH kojima je, kaže, negiranje nacija devedesetih godina nanijelo užasne ljudske tragedije.

Dodao je da ne razumije Bošnjake koji se zalažu za princip jedan građanin – jedan glas, naglasivši da je takvo nešto moguće ostvariti samo u jednonacionalnim državama jer se nikada nije uspijevala suzbiti dominacija najbrojnije nacije u višenacionalnoj državnoj naciji.

Promotor je bio i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević, koji je iznio nekoliko teza iz Zbornika, od kojih se jedna odnosi na stav da sadašnje ustavno uređenje BiH nije kompatibilno s pravnom stečevinom EU.

Dva uvjeta su neophodna da bismo shvatili specifičnu političku situaciju i to su domaće elite koje na tome ne rade te nema konsenzusa u kakvom društvu živimo, a visoki predstavnici je ne razumiju i sa svojim amandmanima pokazali su da su pogoršali situaciju suživota naroda u BiH, pročitao je jedan od stavova iz Zbornika profesor Vlaisavljević.

Kazao je i da je konstitutivnost naroda ustavno načelo iznad svih drugih načela, iznoseći podatak da je 90 posto ljudi na prošlim izborima potvrdilo svoj identitet te treba pogledati istini u oči i prestati se pozivati na neke druge popise.

Promociji ovoga zbornika nazočili su dužnosnici svih razina vlasti u BiH, predstavnici diplomatskoga kora, autori radova objavljenih u Zborniku, predstavnici akademske zajednice te predstavnici organizacija civilnoga društva.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.