Tomić: Da je carski rez dobar, i Kate Middleton bi tako rađala

Vajdana Tomić

Zadnjih desetljeća sve više djece rađa se carskim rezom. Trend koji se bilježi na globalnoj razini nije zaobišao ni mostarsku bolnicu kojoj je, kako za Bljesak.info govori Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, samo u prošloj godini učestalost carskih rezova iznosila 24,5 posto.

”U Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar najviši porast učestalosti carskih rezova zabilježen je u 2007. godini (23,2 posto), u odnosu na 2006.godinu (18,2 posto ). Zadnjih 10 godina (2007-2016) ne bilježi se daljnji trend porasta učestalosti carskih rezova (raspon učestalosti od 22,3 posto u 2009. god. do 25,7 posto u 2010.god.). U 2016. godini učestalost carskih rezova iznosila je 24,5 posto”, govori dr.Tomić.

Budući da se u mostarskom rodilištu koncentrira patologija trudnoće iz okolnih bolnica (Livno, Konjic), Tomić nam objašnjava kako je navedeni postotak carskih rezova prihvatljiv.

”Rodilišta iste razine u okruženju imaju podjednaku ili višu stopu carskih rezova”, govori predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

Preuska majčina zdjelica

Mišljenja znanosti o razlozima povećanja poroda putem carskog reza su podijeljena, a jedna od tvrdnji jeste i da se sve više djece rađa carskim rezom jer ne mogu proći majčinom zdjelicom.

”Procjenjuje se da se broj slučajeva u kojima dijete ne može proći porođajnim kanalom zbog preuske majčine zdjelice s 30 slučajeva na tisuću, koliko je bilo u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, povećao na 36 na tisuću poroda, koliko ih ima danas. Austrijski znanstvenici kažu da će se takav trend vjerojatno nastaviti i dalje, u budućnosti, pa će se sve više djece rađati carskim rezom. No to ipak ne znači da će klasični prirodni porodi zastarjeti”, prenosi BBC.

Dr. Philipp Mitteröcker s Odjela teorijske biologije na Sveučilištu u Beču ističe kako je riječ o pitanju koje se dugo već postavlja u kontekstu razumijevanja ljudske evolucije. Zašto je stopa nerazmjera veličine novorođenčadi i ženske zdjelice sve veći problem? Zašto se ljudska zdjelica nije širila tijekom godina pa ta prirodna slagalica sada sve češće ne funkcionira?

”Bez moderne medicinske intervencije ishod je kod takvih problema često bio smrtonosan i to je, iz evolucijske perspektive, selekcija. Žene s vrlo uskom zdjelicom ne bi preživjele rađanje prije 100 godina. One sada preživljavaju i prenose svoje gene za usku zdjelicu svojim kćerima”, ukazuje bečki znanstvenik.

Komentirajući istraživanje, paleoantropologinja sa Smithsonian Instituta dr. Briana Pobiner kazala je da postoje “vjerojatno mnogi drugi biološki i kulturni faktori kad je riječ o carskom rezu, koji variraju između razvijenih i zemalja u razvoju”.

Pretilost i dijabetes

Daghni Rajasingam, konzultantica opstetričarka te glasnogovornica britanskog Royal college of obstetricians, navodi da čimbenici kao što su dijabetes i pretilost imaju utjecaj na broj carskih rezova. Na tragu njezina objašnjenja su i naši liječnici.

”Danas se govori o pandemiji pretilosti i dijabetesa na globalnoj razini. Pri tom se misli na dijabetes tip 2 i gestacijski ili trudnički dijabetes. Pretilost povećava rizik za dijabetes, ali i brojne druge komplikacije trudnoće (hipertenzivni poremećaji trudnoće, prijevremeni porođaj) i porođaja (nepravilnosti trudova, češće dovršavanje porođaja carskim rezom). Poznato je da se trudnoće komplicirane dijabetesom češće dovršavaju carskim rezom. Prema rezultatima našeg istraživanja (Tomić V i sur., 2016. MaterSociomed), gestacijski dijabetes je relativno česta komplikacija u populaciji naših trudnica (oko 10,9%)”, objašnjava nam dr.Tomić.

Na zanimljivu tvrdnju koju su nedavno iznijeli znanstvenici u istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, o upotrebi carskog reza i utjecaju na ljudsku evoluciju dr.Tomić objašnjava kako je vaginalni porođaj s medicinskog gledišta značajno bolji način dovršenja trudnoće.

”Smrtnost majki je pri porođaju carskim rezom višestruko je veća. Primjerice imamo mogućnost srčanog zastoja, komplikacije anestezije, plućna embolija itd. Kod novorođenčadi porođene carskim rezom češće su respiratorne smetnje”, govori dr.Tomić i dodaje kako prema novijim istraživanjima, djeca porođena carskim rezom imaju povećan rizik i za autistične poremećaje.

Dakle, iako je medicinski gledano prednost na strani vaginalnog porođaja, te se u svijetu poduzimaju različite mjere kako bi se smanjila stopa carskih rezova, na upit o broju trudnica koje bez ikakvog razloga žele porod putem carskog reza dr. Tomić govori: ”Trudnicama koje bez medicinskog razloga traže carski rez običavam reći – da je carski rez dobar, Kate Middleton bi zasigurno carskim rezom rađala”.

(Bljesak.info)

18 komentara

 • Ženevska zakletva:

  “U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.”

 • Bolje izmjenjsjte osoblje ,pa ce manje zena prestrasenih biti i manje ce se traziti carski rez ,zbog straha tko je dezurni i nemara zene traze ranije porode samo da pojedinci im ne budu na dezuri kad budu radjale pa bolje i cardkim rezom nego da tri dana radjas i dok ne stane bebi srce onfa ga urade i itd. Dr draga samo izmjenjajte osoblje dovedite reda na svoj odjel i sve ce bit uredu onda a ovakve teme mozete davati tek kad to uradite.

 • Draga dr Tomic vasa usporedba je neumjesna.Kate Midleton ne nosi sapun i wc papir kad podje radjat.ona je okruzena timom strucnjaka i dobije epiduralnu i sve sto moze da joj se ublaze bolovi.nju se pregleda i vidi moze li rodit vsginalno i ako nije moguce radio bi joj se carski rez.kod vas na klinici da se ne narusava postotak carskih rezova silom zenu zele poroditi vaginalno iako je beba zapela i nema sanse stic u porodjajni kanal.po prijemu se utvrdi puknut vodenjak i drzi se beba po 40 sati bez plodne vode jer ce se voda po vama obnovit.pitam se zasto obnovit vodu ako je terminski porod.zenu a i bebu u zeni se sopa antibiotikom bez ikakve veze.onda se stavi nekoliko sati na najjaci drip i ogromne doze oxitocina koji rusi prolaktin pa zena poslije nema mlijeka a vi tako zustro hvalite dojenje.e onda kad porodilja pocinje gubit svijest a beba biva ugrozena vi i vas tim se ogradite i pisete hitan carski rez.To nije hitan carski rez vec je to zakasnjeli rez koji moze zavrsit pogubno za majku ili bebu. Pa pitam ja vas zasto to radite.zasto plasite mlade zene koje se tesko vise ikada odluce radjat kad je sve moglo bit mnogo lakse.druzim se sa mladim mamama i naravno pricamo o porodima i jednom rjecju strava i to vrlo skupa strava.e pa slici li ova prica na porod Kate Midleton.

 • Draga gospodjo dr.vas usporedba porodjaja Kate Midleton i zena u vasem rodilistu je u najmanju ruku neumjesna.Prvo Kate ne nosi wc papir i sapun kad podje radjat.Okruzena je timom strucnjska koji bi cim bi ustanovili da do poroda priridno nece doci bi radili carski a mozda i jesu bas vas obavijeste. A kod vas zenu kojoj je u terminu pukao vodenjak pregledaju i vide da nema sanse rodit nego carski i da se ne rusi postotak nasopaju antibiotikom i kazu plodna voda ce se obnovit.Zasto treba obnavljat vodu ako je termin poroda?Drzite tako bebu bez plodne vode 40 tak sati a zenu nekoliko sati stavite na najjaci drip iako znate da ce trebat carski.I tako sopate zenu oxitocinom a vi koja zustro zagovarate dojenje znate da oxitocin steti prolaktinu i slabo od mlijeka bude ista. Onda kad vidite da je dosao dr.koji ima plan radit carski zenu koja je skoro umrla i bebu koja je ispacena izlazete novom sopanju kemikalijama tj.anesteziji.Naravno napisete hitan carski rez ako sto podje po zlu .Kakav je to hitan carski rez ako je rodilja tri dana radjala ?zasto tretirate zene tako? Nije bitno sto su te zene cesto puta obrazovane barem kao i vi tu a neke i vise od vas.Toliko prepanete zene pa se tesko odluce na drugo dijete.Ne specijalno vi nego vasa ekipa uz duzno postovanje med.sestrama koje rade a nista za uzvrat ne traze i ne zele.Dakle draga gospodjo dr.ubuduce poredit mozete npr .neko rodiliste u Ruandi a ne kraljevsko sa vasim u Mostaru.Nitko ne zeli carski ali nekad se mora ali stvarno hitno a ne nakon tri dana patnje.

 • E bas je Kata Midleton tebi javila je li rodila carskim rezom.Nisam znala da ste tako dobre.svaka cast mozda ovo trece dodje rodit u Mostar.Kate ponesi sve vamo nista nema samo strucnjaci.

 • Dotična je ovakvom izjavom jedino otkrila da prati što Kate radi,kako živi…U idoćoj epizodi malo više o “stajlingu”…..do tada budite strpljivi….

 • Lavice na to kako kazes krmece oko si ti nazalost ispao.sklon si sodomiji i pale te i divlje i domace zivotinje.tipican primjerak starog momka u hercegovini koji sve zna a nikad u zivo nije vidio gore pogrdno spomenuti organ.u ruci drzis samo pivsku bocu i daljinski radi kladionice i ono da misle da si macho .pij prostamol jednom dnevno mozda pomogne.

  • Tebi je žuja u krmećem oku. Ako ti fali, samo se ercegovcu javi. Znam ih dosta,koje su rodile na cr iz gore navedenog. Ako je tebi to nepojmljivo,tvoj problem.Žuja je zakon za tvoju propuntu.

Komentiraj: