Toni Kraljević i Marija Ćeškić o proračunu Županije Zapadnohercegovačke

U utorak su u emisiji ”Pod povećalom” na Našoj TV gostovali ministar financija i dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević i zastupnica u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke Marija Ćeškić.

Glavna tema emisije, koju vodi i uređuje Ivana Ćubela, bio je proračun Županije Zapadnohercegovačke.

Voditeljica je na početku kazala da je u emisiji trebao biti i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, no ministar Kraljević kazao je da je njegov kolega iz Vlade izostao iz opravdanih razloga. Također, pozivu u emisiju nisu se odazvali predstavnici oporbenih stranaka HDZ 1990 i HSP BiH jer, kako su naveli, nemaju interesa za gostovanje u ovoj emisija, a zastupnik u Skupštini Deni Ćorić (HKDU-Hrast) nije došao u emisije navodeći da nema smisla dolaziti jer nije nazočio sjednici Skupštine kada je proračun usvojen.

Podsjećamo, Skupština ŽZH je 30. prosinca, po hitnom postupku na 21. sjednici, donijela proračun za 2017. godinu u iznosu od 76,738.921 KM.

Proračun je usvojen uz jedan glas protiv (Marija Ćeškić – HSP dr. Ante Starčević BiH) te četiri suzdržana (Klub HDZ 1990 i Ivan Jurišić), dok je Zakon o izvršavanju Proračuna ŽZH za 2017. godinu usvojen uz četiri suzdržana glasa (Marija Ćeškić i Klub HDZ 1990). Sjednici je nazočio 21 zastupnik.

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević istaknuo je kako je pozitivno što je proračun donesen u tekućoj godini te kako je izrađen sukladno Zakonu o Proračunu i Dokumentu Proračuna. Kraljević dodaje kako nakon dugo vremena u tekućoj godini ŽZH nije išla u kreditno zaduženje što samim time daje priliku ovom proračunu koji još uvijek ima socijalnu narav te bi proračun mogao postati razvojni ako nastave u ovome smjeru.

Zanimljivo, predložen je samo jedan amandman na proračun. Zastupnica Marija Ćeškić (HSP dr. Ante Starčević BiH) amandmanom je zatražila smanjenje bruto plaća u 22 tijela na proračunu ŽZH među kojima su Vlada, Skupština, ministarstva te zavodi te da se višak novca preraspodijeli za otplatu duga, porodiljne naknade i za Tekuće prijenose za pomoć nezaposlenima.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Što to ministar rastura, izbjegava odgovoriti o iznosu duga kojeg je stvorila njegova stranka koja vladala 20 godina, a stranka mlade zastupnice 4 godine. Dakle oni su izdanci strankaka koje su napravile kriminal u ŽZH.

 • BESKOMPROMISAN MINISTAR JOŠ I NEOŽENJEN SVAKA MU ČAST ONO JE PRAVI MINISTAR NEMA KOD NJEGA ZAMUCKIVANJA SVE IMA SVOJE IME MARIJA SA DOBROM VOLJOM I NAMJERAMA NORMALNO NEISKUSNA

 • Prije 22 godine, u postratnim vremenima, Beiha je kao država nastala Daytonskim i Pariškim mirovnim sporazumom. Danas, kada smo u istim dramatičnim vremenima, sve je više pokazatelja da Beiha kao država još uvijek nije priznata iznutra, od institucija vlastite države, od njenih naroda i njihovih političkih predstavnika, kao niti od međunarodne zajednice(MZ=američka administracija) koja ju je i stvorila. Svaki od naroda uzima sa stola samo ono što njima odgovara, a ono što im ne odgovara prisilno nastoje promijeniti uz pomoć MZ, koja im velikodušno pomaže u razgradnji onoga što su sami gradili.
  Međunarodno priznanje tzv, države Beiha se ne slavi, unatoč enormnim ratnim stradanjima i ljudskim gubicima na sve tri strane koja su joj prethodila, upravo zbog kontroverzne politike nekih vodećih europskih država, prvenstveno Velike Britanije i Francuske. Priznanjem u UN i Europskim priznanjem formalno su otvorena međunarodno politička vrata da u razdoblju preoblikovanja Europe i svijeta nakon pada Berlinskog zida, u razdoblju sloma i raspada sovjetskog komunističkog i jugokomunističkog bloka, stvorena je pretpostavka da Beiha uistinu postane i opstane kao država i postane država u klasičnom europskom smislu te riječi. Ali, to se ne dešava jer se u ovih dvadesetak i kusur godina, MZ rukovodi isključivo velikobošnajčkim unitarizmom kao vodiljom u stvaranju velikobošnjačke državice, prisilno mijenjajući ugovor iz Daytona i Pariza kojega su sami osmislili, rukovodeći se valjda premisom, ako su ga stvarali mogu ga i mijenjati i to po volji jednoga naroda, na štetu ostalih i to klasičnom vojnom silom od upada tenkovima u privatne banke preko smjena nepodobnih političara, do uvođenja sankcija neposlušnim pojedincima. To klasično pokazivanje mišića jednima izaziva kod drugih histerije višestrukih orgazama jer krave krepaju susjedima uz njihovu pomoć, a susjedi im ne mogu ništa.
  Institucije Beiha ne odlučuju i ne upravljaju na svojem teritoriju unutar međunarodno priznatih granica, u okvirima državnog i međunarodnog pravnog poretka u kojem bi trebali biti ugrađeni temeljni demokratski sadržaji, već se trebaju snishodljivo povinavati svojim silovateljima i vikati kako je dobro i tražiti još, još. Danas se Europa i svijet nalaze pred novim političkim cirkusom, pred novim sigurnosnim rizicima i ugrozama, koje su sami reproducirali svojim pogrešnim politikama u prošlosti. Propituju se granice i ustrojstvo još nedovršenih država u Europi, poglavito državica iz nekadašnjeg južnoslavenskog paketa Beiha, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i RH i eksperimentira se na način kao da smo osnovca poslali u kemijski laboratorij i dali mu opasne kiseline i plinove da se njima igra.
  Spomenuti prostor Zapadnoga Balkana, Regije, Regiona, exYu+Albanija-Slo, ovisno kako ga tko zove, je nedovršeni sporadični eksperimentalni prostor globalnih sila na koju povremeno i MZ izvrši veliku i malu nuždu. Godinama, od raspada CCCP-a do danas, MZ=USA je bila jedina svjetska velesila i nikako se ne može pomiriti sa činjenicom da se Rusija vratila, a Kina se pojavila kao ravnopravan igrač. To jednostavno ne ide sa američkim mentalitetom i američkim načinom života, oni to ne mogu, ne znaju i neće nikada prihvatiti, dok ih se dobro ne opatrži. I NATO sustav je totalno zastarjela vojna asocijacija pojedinačno različitih sukobljenih interesnih geopolitičkih sfera i ne može se više sa sigurnošću prihvatiti kao jednaki garant svih njegovih članova, jer članovi ne pridonose jednako kako reče Trump. I ta NATO sfera bi trebala presijecati prostor Zapadnog Balkana ili ga u cijelosti integrirati u sustav NATO-a, ovisno o tome koja varijanta od maksimalističke do minimalističke će prevladati.
  „U jednoj varijanti, Hrvatska postaje svojevrsna istočna granica stare Europe. Na tlu Hrvatske i bliskog susjedstva danas se ponovo, u sučeljavanju zapadnih saveznika, njihovih integracija (NATO, EU) i ruskog velikodržavlja odlučuje o tome gdje će biti nova granica Istoka i Zapada, koja bi mogla dobiti čvršće obrise u mandatu novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Hoće li ona biti na Dunavu i Drini, s Crnom Gorom kao dijelom zapadnih integracija, što jest realna ambicija zapadnih geopolitičkih planera?
  Hoće li biti pomaknuta na rijeku Bosnu, sa snažnim istočnjačkim utjecajem, pripadajućom nestabilnošću i demokratskim deficitima sve do Sutle, ili čak i do južne strane Alpa kao u danima najveće moći sovjetskog komunističkog imperija i Titove Jugoslavije, što jest ruska velikodržavna ambicija s predsjednikom Putinom kao njezinim zaštitnim znakom? I nije sasvim nerealna.
  Ili će se ujedinjeni i integrirani europski prostor protegnuti cijelom Europom, uključujući i Srbiju, sve do Crnog mora, što jest formalni, javno izgovoreni cilj političkog establishmenta EU-a, u čiju ostvarivost međutim u realpolitici malo tko ozbiljno vjeruje? Ali može (po)služiti kao mamac. Pitanje je tek tko će se na njega uloviti – EU ili Srbija i Rusija,“ kako reče analitičarka Višnja Starešina. Da parafraziram i njeno viđenje da je EU i Europa općenito doživjela fijasko i poraz na spomenutom prostoru koji se ogleda i u prošlogodišnjem migrantskom valu u koji se infiltrirao i radikalni islamizam koji će staru Europu rasturiti iznutra. To se manifestira kroz terorizam, čiji je cilj sijanje straha među domicilnim stanovništvom, stvaranje nepovjerenja u institucije sustava zemlje domaćina, razaranje europskog pravnog sustava kao temeljnih stečevina zapadne demokracije, kako bi se izgradio prostor za šerijat. Iz toga razloga se ne integriraju migranti već se stvaraju etnički prostori sa svojom kulturom, tradicijom, vjerom, a što je opet sa stanovišta islama jedini ispravan put. Europski poraz se ogleda i u tome što je iz razloga političke korektnosti mnoge probleme pomeo pod tepih i oni će uskoro isplivati na vidjelo. Sve to su fox Englezi uvidjeli i lijepo se odlijepili od dobre stare EU i je’ati će je sa sigurne udaljenosti. Beiha je jedno vrijeme bila globalni problem, a i danas je prostor otvorenog odmjeravanja Istoka i Zapada u kojemu će jedna strana prevagnuti ili će se stvoriti win-win pozicija na štetu domicilnih domaćih plemena gdje uvijek nastradaju najslabiji, u ovome slučaju Hrvati. I Srbi vjerojatno osjećaju nelagodu ovih dana i smatraju se žrtvama MZ, ali oni su ipak interesna sfera Ruske federacije, kao i poželjna mlada Zapada, i koja će naći svoje mjesto u gnijezdu gdje će se osjećati zaštićenim, a ovaj potez „odlazeće američke administracije“ smatram samo probnim balonom. Još ako pogledamo približavanje Turske Rusiji, da se zaključiti da će prostor Beiha ostati (ne)podijeljen na današnji prostor RS koji sa Srbijom čini rusku interesnu sferu i Fbeiha koja predstavlja nagradu Turskoj sa obje strane, gdje najmalobrojniji narod Hrvata neće imati mjesta za preživljavanje. S toga je Hrvatima potreban karizmatični vođa tipa nekada najsiromašnijeg predsjednika svijeta Pepea, koji nema što materijalno izgubiti niti ga materijalno interesira kao druga Dragana, koji strahuje od gubitka svojih velebnih dvora do nekretnina i imovine koja se vodi na drugim imenima, do ino računa u Švicarskoj i ostalim svjetskim nekontroliranim oazama. Jedino takav vođa može ostaviti Hrvate na njihovim ognjištima. Sadašnje vođe pljačkaju narod i otjeraše ga u bili svit i nikakvo trabunjanje adezenjarskog uhljeba i nedorasle bradavice vladajućih koja glumi oporbu, neće pomoći narodu Hrvata iz ŠB, ZHŽ, HB ili Beiha,

Komentiraj: