Tomašević neće financirati projekte obilježavanja genocida u Srebrenici

Nakon što je sredinom ove godine preuzeo upravljanje Gradom Zagrebom, Tomislav Tomašević krenuo je u radikalno rezanje troškova.

Dakako, u takvoj situaciji obično nastradaju oni najslabiji ili oni koji ne mogu pružiti otpor, a u tu kategoriju pripadaju i nacionalne manjine. Posebno uzevši u obzir da niti jedan pripadnik nacionalne manjine nije izabran u Gradsku skupštinu, odnosno to će se tek promijeniti nakon dopunskih izbora za predstavnika srpske nacionalne manjine, piše Novi list.

Tomašević za iduću godinu predlaže oko 1,3 milijuna KM (pet miliona kuna) za rad svih nacionalnih manjina. Primjera radi, proračun za nacionalne manjine prethodnih godina kretao se između 11 i 13 milijuna kuna, a čak i u vremenima recesije, pa i pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu nije padao ispod osam milijuna kuna.

Upravo su programi ono što će, čini se, najviše zaboljeti bošnjačku nacionalnu manjinu kojoj će ovim prijedlogom, ako on prođe na Skupštini, biti onemogućeno održavati projekte sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici. Projekti koje je do sada Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo su “Ultramaraton Vukovar-Srebrenica”, koji je ove godine doživio svoje deseto izdanje, tu je i Konvoj “Da se nikad ne zaboravi”, gdje građani Grada Zagreba dobijaju mogućnost posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, a ne treba zanemariti niti ostale projekte koji nadilaze granice nacionalne manjine poput “Dana bosanskohercegovačke kulture”.

U novom financijskom planu Grad Zagreb ne želi financirati niti kupovinu uredskog materijala, pa niti održavanje računala.

Komentar  je dao i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić, koji je kratko poručio sljedeće:

Istina je, to je službeni prijedlog Grada, i malo je reći da smo šokirani. Ne želim ništa prejudicirati, jer smo započeli razgovore na ovu temu. Međutim, ako ovakav prijedlog prođe, to će biti vraćanje Grada Zagreba 20 godina unazad u radu s nacionalnim manjinama, ali nemojte misliti da će netko time spriječiti Bošnjake da obilježavaju spomen na žrtve genocida u Srebrenici, način financiranja ćemo pronaći sami, poručio je, prenosi Faktor.

(www.jabuka.tv/Foto: Željko Hladika/Pixsell)

19 komentara

  • Ako su Srebrenica i Zagreb gradovi prijatelji onda treba Zagreb organizirat program u vezi sjećanja na masakar, a ako nisu onda treba to Hrvatska organizirat bez obzira što su Muslimani zaratili protiv BH Hrvata.

  • Razlog ne fininaciranja je u tome što je gradonačelnik prčvare zvane Zagreb bliži onima koji su napravili zločin u Srebrnici nego žrtvama tog zločina.

  • Ja, i? Zanima me samo hoce li se pocet obiljezavat stradanje na Stipica livadi, Uzdol, Grabovica…? Onda mozemo i ostalo

  • Staje Sarajevo financiralo disu Hrvati u Bi H a kamoli u Hrvackoj nista samo ih optuzuju i nevidim razlog da ih financiraju….

  • Dobro je Hodak rekao, 80% Hrvata su zapravo Hrvateki, koji gmižu po R. Hrvatskoj skupljajući otpatke što im bace mentalne jugoslovenčine, jer ta lijeva jugo scena zna, em su obrazovaniji od vas, mudri su i praktični, a imali su državu. Zato će vaša djeca služiti, biti pralje, kuhari i konobari tim jugoslovenčinama, za njih ste u yugi bili samo zatucani seljaci, ustaše, a to ste i sada, i to će vam biti djeca. Polako, će te vremenom shvatiti o čemu se tu zapravo radi.

  • I kod Blajburga su pobijeni bez suda i na prevaru zarobljenici kao bi u Srebrenici….ali Sarajevu je Blajburg zadnja rupa na svirali….zna Zagrebački gradonačelnik što i zašto radi. Svaka čast Tomaševiću našem posavljaku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.