Tko su lažni invalidi u Federaciji BiH

Dnevni avaz došao je u posjed spiska s imenima 929 korisnika za koje je tijekom revizije utvrđeno da su nelegalno ostvarili pravo na invalidninu i povoljniju mirovinu u Federaciji FBiH.

Dnevni avaz objavljuje imena onih koji su, prema spisku, čiju je originalnost potvrdio i federalni ministar za braniteljska pitanja Zukan Helez, imali najviša primanja, a prava su im prestala po osnovi Zakona o reviziji i po drugim osnovama.

Raspon novčanih primanja koja su im isplaćivana mjesečno kreću se od 23 pa do nevjerojatnih 5.483 KM! Na 929 lažnih korisnika sa spiska država je mjesečno izdvajala čak 265.750 KM.

Prema spisku, najviša primanja imala je Sevla (Salko) Selimović iz Visokog – čak 5.483 KM, zatim Fatima (Bego) Beganović iz Zavidovića 5.068 KM, Đulijana (Hisen) Miftari iz Novog Sarajeva 3.846,43 i Admira (Adem) Karamehić iz Maglaja 3.383 KM.

Bez 1.844 KM mjesečno ostaju i Elvir (Mehmed) Čavkušić, Nihad (Sulejman) Majstorić i Emir (Murat) Zec, svi iz sarajevske općine Novi Grad, te Nedžad (Džemail) Selmanović iz sarajevskog Starog Grada, dok je Abid (Osman) Koso iz Trnova dobivao 1.603 KM.

Hurija (Nurija) Turković iz Hadžića neće više primati 1.071 KM, Suvad (Ahmed) Mehanić s Ilidže 844 KM, kao i Muharem (Rešad) Mušić iz Novog Travnika, dok Abdulah (Hamdo) Ohran iz Gornjeg Vakufa ostaje bez 749 KM. Fatima (Rešid) Pašić iz općine Centar u Sarajevu ostaje bez 688 KM.

Damir (Mehmed) Brekalo iz Mostara naplaćivao je nezakonito 891 KM, Medina (Husein) Ahmetagić iz Vogošće 628 KM mjesečno, kao i Ermina (Mensura) Avdić iz Mostara. Meho (Muho) Bektaš iz Novog Sarajeva primao je 603 KM, Muharem (Huso) Arapović iz Gornjeg Vakufa 588 KM, Tahira (Mahmuta) Abdić iz Novog Sarajeva 507 KM. Isto tako, Pile (Petar) Bilandžija iz Jajca dobivao je 523 KM, a Ivica (Janeza) Bućar iz Viteza 529 KM.

Na ovom spisku je i Alija (Alija) Dedajić iz Novog Sarajeva, koji je imao primanja od 588 KM, kao i Sedin (Velaga) Dedić iz Travnika. Toliko novca dobijali su i Mario (Mirko) Dolić iz Prozora, Mostarac Jure (Marijan) Džidić, Jela (Tadija) Glavaš iz Bugojna te Vjera (Petar) Matrak iz sarajevske općine Centar.

Josip (Frano) Kordić iz Mostara neće više dobijati 765 KM, njegov sugrađanin Franjo (Stanko) Lovrić ostao je bez 676 KM, kao i Esad (Ibro) Kajmović s Ilidže. Također, Ivica Zoran (Mile) Knezović iz Mostara može se prestati nadati iznosu od 523 KM, kao i Marinko (Jozo) Lovrić iz Mostara.

Prema podacima sa spiska, u hrvatskoj komponenti otkriveno je 345 lažnih korisnika, a u Armiji RBiH 584 lažna korisnika. Najviše nezakonitih primalaca braniteljskih naknada bilo je iz Mostara, Čitluka, Travnika, Vogošće, Ilijaša, Zenice, Sarajeva…8 komentara

  • Vi ste nikakva Komisija kad ste otkrili samo toliko LAŽNIH i VAMA TREBA ODUZETI INVALIDNINU KAD NISTE OTKRILI SVE Vidite iz Širokog ih NEMA A sad TREBAJU VRATITI DOBIVENI NOVAC TO VRIJEDI ZA SVE

  • lopovi kako vas nije stid izići na ulicu taki je u širokom podosta samo tule i mule helez idi do kraja a neka vrate što su god jamili pozdrav

  • ko je god ..ma da je sveti otac papa ili njihov muhamed treba im je oduzet ako je lažirano..svaka čast i do kraja pa kom opanci kom obojci.Prvi put mi se čini kao Hrvatu da ovaj zukan ipak radi..radi nešto..pošteno.

  • Jebo vam Helez mater svima koji ga podržajete.LJubomorni kerovi u mračnim sobama za kompjuterom pa neznate što od muke. Nemate za kavu pa od muke neznate što-Koliko ih je god izveo iz prava,samo da znate da je uveo 12 000 novih korisnika bošnjaka,samo navijaj te za Mlaćinog istomišljenika.Dabogda vam on u kući red uvodio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.