Tko je Slobodan Praljak, osoba koja je bila u tri vojske i završila tri fakulteta

Slobodan Praljak je na izricanju presude u Haagu, koji mu je potvrdio kaznu zatvora od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH, popio nešto iz bočice, a sam je rekao da je to bio otrov…

Slobodan Praljak (72) umirovljeni je general-pukovnik Hrvatske vojske. Rođen je 2. siječnja 1945. u Čapljini u BiH. Nadimak mu je Brada. Njegov otac Mirko bio je pripadnik sigurnosnih policijskih struktura bivše SFRJ nakon Drugoga svjetskoga rata.

Slobodan Praljak je gimnaziju pohađao u Širokom Brijegu.  Šest godina je bio u istom razredu s kasnijim hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Dvije-tri godine sjedili su u istoj klupi. Studirao je u Zagrebu. Elektrotehniku je diplomirao 1970. s prosjekom ocjena 4,5. Napisao je svoju tezu o korekciji kromatske slike električnoga signala za televizijski rad. Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju.

Radio je najprije kao kazališni redatelj, a kasnije je, među ostalim, snimio televizijsku seriju “Blesan i tulipan”, dokumentarni film “Smrt psa” te film “Povratak Katarine Kožul”. Početkom devedesetih postaje tajnik Hrvatske demokratske stranke (HDS) iz koje se u proljeće 1991. ispisao. Kao dragovoljac 3. rujna 1991. odlazi u Sunju, gdje kasnije postaje zapovjednikom obrane toga mjesta nedaleko Siska.

Od 24. srpnja do 8. studenoga 1993. bio je zapovjednik Glavnoga stožera Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Iz toga razdoblja datira vijest da je u Prozoru stao na tenk i rekao vojnicima da krenu za njim prema Uskoplju nakon što su crte obrane počele popuštati, pisao je svojedobno Večernji list.

Pripisuje mu se odgovornost za rušenje Staroga mosta u Mostaru, iako je dan ranije smijenjen s dužnosti zapovjednika HVO-a. Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksploziva postavljenoga na lijevoj obali Neretve na kojoj je bila Armija BiH. U nepravomoćnoj presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata stoji da je Stari most bio legitiman vojni cilj jer se njime koristila Armija BiH. Praljak je kasnije objasnio kako je s mjesta zapovjednika HVO-a otišao na vlastiti zahtjev.

Tijekom suđenja Praljak je, uz pomoć svojih suradnika, izdao 18 knjiga s dokumentima iz Domovinskoga rata i analizama rata u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo financija te je knjige proglasilo šundom, na koje se plaća PDV te mu je 7. svibnja 2013. ovrhom nad njegovim računom naplatilo 435 tisuća kuna.

Tajništvo Haaškoga suda je, pak, od Praljka zatražio da podmiri troškove obrane u visini od 3,3 milijuna eura jer su procijenili da posjeduje imovinu i dionice u vrijednosti od 6,5 milijuna eura. Praljak je to odbio tvrdeći kako nema nikakve imovine na svoje ime. Poslove u tvrtkama koje se vezuju uz njega vodi njegov sin.

Uglavnom u Zagrebu posjeduju dvije poslovne zgrade, hotel, podzemnu garažu, restoran, tvrtku koja se bavi prekrcajem i prijevozom tereta u riječnim lukama (koja djeluje u Sisku), a sam Praljak nekada je bio među suvlasnicima tvornice duhana u Ljubuškom, BiH.

Praljak je dobio hrvatsku mirovinu, a njegova odvjetnica Neda Pinter kazala je da je mirovinu mogao tražiti i po osnovu sudjelovanja u Armiji BiH, prenosi 24sata.hr.

“Godine 1992. je bio pripadnikom Armije BiH i posjeduje iskaznicu pripadnika te vojske s potpisom Arifa Pašalića”, kazala je Pinter napomenuvši kako mirovinu iz BiH Praljak nikada nije ni tražio.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Hrvati ko i Srbi slave izgubljene bitke i zločince. I onda kažu da nismo jedan narod.
    Inače,ovaj čovjek bez obzira na obrazovanje je obični kriminalac i zločinac, samo je to teško priznati. Možda je Dado Milas jedini to imao hrabrosti izreći (iz inozemstva,sic!)

  • NEMA STA RECI POSLIJE BITKE SVI SU GENERALI, BOLJE CASNO UMRIJETI NEGO TRPJETI ILI OCEKIVATI PONIZENJA KOJA MOGU I PORODICE DA UNISTE. SVE U SVEMU OTISAO JE JEDAN RETKO SPOSOBAN KULTURNI DELATNIK STA JE NAJTEZE PRVO NAJBLIZIM A POTOM I SVIMA KOJI SU UZIVO GLEDALI SUICID,

  • Njegov čin je ce bit upisan u anale.Očito da čovjek nije imao veze s ovime sto mu se namece.On cak i mislim da nije tezio “herceg bosni”,a i svi dokazi to potvrdjuju..Nije bio u nekom bajnom odnosu s tadasnjim vrhom,bio u zavadi s tutom,bio pripadnik armije bih,ozenio muslimanku,imao niz istaknutih bosnjackih prijatelja..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.