Tko je pod većim stresom na poslu, muškarci ili žene?

Žene trpe puno veću razinu stresa na poslu nego muškarci i zbog toga su i sklonije depresiji.

Objašnjenje je seksizam na radnom mjestu i obiteljske odgovornosti koje pružaju dodatne pritisak, zaključak je studije koju je proveo Health and Safety Executive u Velikoj Britaniji.

Od 25 godine, žene su pod puno većim stresom od muškaraca i tako ostaje cijeli njihov radni vijek. Vrhunac je u dobi od 35. do 44., kad mnoge žene žongliranju obiteljske obveze, kao skrb za djecu i starije roditelje.

Suočene su s dodatnim radnim pritiscima: moraju dokazati da su jednako sposobne kao muškarci, ne cijeni ih se dovoljno i ne unaprijeđuje i imaju nejednake plaće.

Podaci su skupljani u razdoblju od tri godine, završno s 2016., a pokazali su i da muškarci u tri dobne skupine (16-24, 25-34 and 35-44) imaju značajno niže stope stresa na radnom mjestu od prosjeka. Oni s najvišim stopama su muškarci u dobi 45-54, ali ta stopa “nije statistički značajna”, piše u HSE izvješću, a prenosi The Guardian.

Za usporedbu, žene u skupinama od 25-34, 35-44 i 45-54 su sve, statistički gledano, pod većim stresom od prosjeka. Izvješće je pokzalo i da je depresija, anksioznost i stres povezan s poslom, bio razlog za čak 37% bolovanja.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.