Tko, dovraga, zove? Stockholm ovdje, dobili ste Nobela

Američki virolog Harvey J. Alter ljutito je ustao iz postelje da se javi na telefon usred noći, ali mu se raspoloženje u sekundi popravilo kad je čuo da je dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Znanstvenik je spavao dubokim snom kad mu je u 4:45 ujutro na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država zazvonio telefon.

Počela je zvonjava i pitao sam se ‘tko, dovraga, zove’ i nisam se javio, rekao je Alter u prvom intervjuu nakon što je saznao da je ovogodišnji dobitnik Nobela. Nije se javio ni drugi put, pet minuta kasnije.

Treći put sam se ljutito ustao da odgovorim. Zvali su iz Stockholma. Najbolja budilica u životu. Kaže da ga je ljutnja prošla u sekundi.

To je nešto za što mislite da se nikada neće dogoditi, a ponekad mislite i da ne zaslužujete da se dogodi, rekao je znanstvenik koji je karijeru proveo u američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu (NIH) u Bethesdi.

Po tradiciji, dobitnici Nobela tu informaciju saznaju telefonski samo nekoliko sati prije javne objave.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu i Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za otkriće virusa hepatitisa C.

Alter je zaslužan za njegovo identificiranje, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Thomas Perlmann, glavni tajnik Nobelova odbora, ranije je kazao da su organizatori probudili i drugog američkog dobitnika Ricea.

Definitivno nisu sjedili pokraj telefona jer sam ih zvao nekoliko puta bez odgovora. Obojicu sam ih probudio i bili su iznimno iznenađeni, sretni i gotovo bez riječi, rekao je Perlmann.

Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.