Thompson i pravomoćno oslobođen, “Za dom spremni” ne potiče mržnju

Nakon što se policija nije žalila na oslobađajuću presudu Prekršajnoga suda u Slunju, pjevač Marko Perković Thompson pravomoćno je oslobođen krivnje da je lani u Slunju izvođenjem pjesme Bojne Čavoglave s pozdravom “Za dom spremni” poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, doznaje Hina u srijedu na prekršajnom sudu u Karlovcu.

Na upit Hine od prije nekoliko dana hoće li se slunjska Policijska postaja žaliti na oslobađajuću presudu, glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard odgovorila je u srijedu, po isteku žalbenoga roka, kako “imajući u vidu činjenicu da nadležna policijska uprava u žalbenom postupku ne može iznijeti druge dokaze koji bi upućivali na to da je prilikom izvođenja pjesme Bojne Čavoglave došlo do narušavanja javnog reda i mira, protiv navedene presude nije izjavljivana žalba”.

Presudom Prekršajnoga suda od 2. svibnja ove godine Marko Perković je oslobođen optužbe da je 5. kolovoza 2017. na koncertu u Slunju izvođenjem skladbe “Bojna Čavoglave” počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda, pojasnila je karlovačka Policijska uprava.

Iz detaljnoga obrazloženja presude vidljivo je da su u tijeku prekršajnoga postupka izvedeni svi dokazi koji su bili bitni za donošenje odluke o prekršajnoj odgovornosti, a sud je, između ostaloga, utvrdio kako je pjesma “Bojna Čavoglave” njegovo autorsko djelo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim postajama u izvornom obliku te da pregledom snimke koncerta nije utvrđeno da je izvođenja navedene pjesme izazvalo ili bilo popraćeno incidentom bilo koje vrste.

Iz obrazloženja je također vidljivo da je nadležni sud utvrdio kako prilikom izvođenja navedene pjesme nije bilo narušavanja javnoga reda i mira, niti je izvođenje navedene pjesme bilo popraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na samom koncertu tako i šire, navela je policija.

Karačić: Mediji inzistiraju da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić u izjavi za Hinu izrazio je u srijedu zadovoljstvo oslobađajućom presudom te ocijenio da su ”mediji ti koji stalno inzistiraju na tome da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju”.

Kazavši da će za “dvije-tri godine novinari tražiti i da se HOS proglasi fašističkom organizacijom, a da se onda i obrana Vukovara sagleda nekako tako”, Karačić je dodao kako mu je žao što je ”novinarstvo u Hrvatskoj praktički na razini pete kolone”.

Na podsjećanje kako je mišljenje Ustavnoga suda da pozdrav ”Za dom spremni” jest pozdrav Nezavisne države Hrvatske, a ne pozdrav iz Domovinskoga rata, Karačić je ocijenio kako to samo pokazuje da je ”Ustavni sud samo smokvin list politike”.

Na zamolbu da komentira suđenje, predsjednica Prekršajnoga suda u Karlovcu Jozefina Sepi je poručila kako to nije potrebno jer prekršajni sudovi ”nisu savjest nacije, već samo rješavaju pojedinačne slučajeve, moguće prekršaje”.

Nije na nama da dajemo svoja mišljenja općenito. Za općeniti stav imamo Ustavni sud, a za ujednačavanje sudske prakse Visoki prekršajni sud, čak nismo ni ovlašteni iznositi nekakva svoja mišljenja kako bi trebalo, što bi trebalo, rekla je Sepi Hini i dodala da svaki sudac u svakom konkretnom slučaju kroz svoju presudu iznese i svoje stanovište, na što postoji mogućnost žalbe i od strane tužitelja i od okrivljenika.

Sud: Nije poticao mržnju

Marku Perkoviću Thompsonu sudilo se u postupku koji se vodio pred njihovom Stalnom službom u Slunju po optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira u vezi s izvikivanjem pozdrava ”Za dom spremni” na koncertu u Slunju 8. kolovoza prošle godine, na proslavi Vojno-redarstvene akcije Oluja, a oslobođen je 2. svibnja ove godine.

Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvođenjem te pjesme s pozdravom “Za dom spremni” Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije. Istaknula je kako kroz dokazni postupak nije bilo dokazano da je Perković remetio javni red i mir na tom koncertu, jer je tekst izvedene pjesme Bojna Čavoglave upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

Izvođenje nije proizvelo narušavanje javnoga reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na koncertu, tako ni šire. Uvažavajući dokaze nije utvrđeno da je Marko Perković glasnim pjevanjem poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, budući da se tekst ‘Za dom spremni’ koristio kao sastavnim dijelom pjesme Bojne Čavoglave’, pa je sud istoga oslobodio od optužbe, rekla je sutkinja Turkalj.

Pri svjedočenju je i policajac Ivan Kramarić, koji je predstavljao tužiteljsku stranu, konstatirao da je temeljem pregledavanja snimke koncerta iz Slunja ”utvrđeno počinjenje prekršaja javnoga reda i mira iz članka 5, a da inače nije bilo neprimjerenih obilježja niti kontra pjesama, te da je atmosfera bila s nacionalnim nabojem, sve pozitivno”.

Odvjetnik Karačić je u dokaznom postupku naveo da se pjesma “Bojna Čavoglave” uz stihove ”Za dom spremni” izvodi od 1991. godine, da je prema podacima Hrvatskog društva skladatelja (HDS), koje se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. godine izvedena 1700 puta, te uvijek na koncertima uživo. Podsjetio je da ta pjesma nikada nije izvedena bez predmetnih stihova i da je dio službeno objavljenih nosača zvuka Croatia Recordsa, te službenog spota uz pjesmu na kojoj su dokumentarne snimke Marka Perkovića Thompsona i njegovih suboraca iz HOS-a s kojom je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije.

Istaknuo je da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme Bojna Čavoglave ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH.

Izraz nije sporan, mogu biti sporne samo okolnosti koje ga okružuju. Izraz ‘Za dom spremni’ može se koristiti u drugačijim okolnostima, može biti sporan, ali u Domovinskom ratu to je bio izraz bunta i poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i taj ‘Za dom spremni’ nema nikakve veze s onim koji veliča NDH, rekao je novinarima Karačić nakon nepravomoćne presude.

(Hina)

11 komentara

  • Ova oslobađajuća presuda P,P.Thompsonu u postupku utvrđivanja da li je ZDS(za dom spremni)koju je on koristio u svojoj pjesmi Bojna Ćavoglave od završetka Domovinskog rata na ovamo fašistički ili “ustaški”simbol kako to vole naglašavati ti moderni antifašisti ili ANTIFE a najveći fašisti svih vremena ili je to sastavni dio jedne domoljubne pjesme je došla kao jedno osvježenje napaćenom hrvatskom narodu u ova ljetna vremena.Hvala Bogu da još uvijek ima sudaca koji misle svojom glavom a to se pokazalo i na Općinskom sudu u Slunju.Ipak ono o čemu treba voditi računa hrvatski narod je činjenica kako je Ustavni sud rekako kako je ZDS fašistički pozdrav što je suludo od najviše sudske instance ali ipak razumljivo jer u tom sudu većinom sjede mnogi pravni sljedbenici SKJ pa kako će drugačije i donijeti svoju odluku.Ovdje treba voditi računa i o sredstvima javnog priopćavanja u RH koji šire mržnju o ZDS i M.P.Thompsonu na svakom koraku,a u vlasništvu su opet pravnih sljednika SKJ.Kad se k tome pridodaju kolone veleposlanika,konzula RH diljem svijeta također pravnih sljednika SKJ onda je potpuno jasno kako se M.P.Thompsonu zabranjuju nastupi u svijetu i u RH.Tu se ne smiju zaboraviti niti mnoga ministarstva u Vladi RH na čijem su čelu također pravni sljednici SKJ postavlja se logično pitanje tko će formalno-pravno stati u zaštitu M.P.Thompsona,ZDS,a konačno i jadnog hrvatskog naroda.
    Načelnici i gradonačelnici mnogih gradova u RH su također pravni i svekoliki drugi sljednici SKJ pa je i to jedan od odgovora zašto se progoni Thompson i ZDS.Jedini logičan odgovor koji se nameće na ta postavljena pitanja je :TEMELJITA LUSTRACIJA U HRVATSKOM NARODU ZA KOJU NIKADA NEĆE BITI KASNO!LUSTRACIJA KOJA NIJE URAĐENA 1995 GODINE I SADA NAM SE TO SVIMA OBIJA O GLAVU!

    15
  • Za Dom Spremni je hrvatski pozdrav stariji od ustastva i fasizma! Neka se zna! Treba ga odvojiti od tog dijela hrvatske proslosti, potpuno!

  • Jedino danas u uporabi – a da je nastalo u Pavelićevoj eri su kune. Još nisam čuo nikakva Pupavca, Stazića i slične četnike da se bune protiv kuna. Mater im četničku na kokardu nabijem!

  • Za ” anonimno” :::ZNAS STA:ODJEBI!! I to u troskoku!! Na kojo to sirotinji??? Mozda na tebi!! Ko se pozalio nanj!! Taki antidomoljubi ko ti!! Voli svoje, da je najgore!!! U tebe da se dite drogira:: bili ga ti manje volio?? Zato:: ne diraj svetinje!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.