The Father: Zaslužuje li Oscara?

Među nominiranim filmovima za Oscara, nalazi se “The Father” u kojem glumi Anthony Hopkins – s istim imenom i u filmu.

Nakon što su brojni kritičari pogledali film, prije svega se slažu da je Anthony Hopkins zaslužio ući u uži krug za osvajanje zlatnog kipića za ulogu koju je odigrao.

A film?

Oko filma su se podijelila mišljenja, portal Jabuka.tv vam donosi jedno od njih…

Radnja

Anthony ima 80 godina, vragolast je i iz inata živi sam te odbija sve njegovatelje koje mu njegova kći Anne šalje. Pomoć oko oca za Anne je potrebna jer više ne može svakodnevno dolaziti u posjetu, a Anthonyjev pojam stvarnosti pomalo se raspada.

Njegova sjećanja polako blijede i pitanje je koliko vlastitog identiteta i uspomena Anthony može zadržati? Kako da se Anne nosi s gubitkom oca koji još uvijek stoji živ pred njom?

Anthony se polako bori s demencijom, a Anne i njen suprug u njegovim se očima odjednom pretvaraju u neke druge ljude. Anthony više ne zna što je stvarno, a što nije.

Dojmovi

Film zasigurno vrijedi pogledati. S obzirom da naš glavni glumac Anthony ima poremećaj demencije, redatelj se potrudio da gledatelji cijeli film pogledaju kroz oči Anthonyja koji gubi pojam o vremenu, ali i o svemu oko sebe – do te mjere da ni vlastitu kćer ne prepoznaje na trenutke.

Malo po malo shvaćate da ne pati samo Anthony zbog demencije (kojem je zasigurno najteže), nego i njegova kćer. Ona koja trči nakon posla svaki dan kući i radi sve da olakša svom ocu svakodnevnicu.

Tople preporuke: Neki od najboljih gangsterskih filmova

Uz sve što ona radi, ne smeta joj što on zaboravi koliko vremena odvaja za brinuti se o njemu. Njegova kćer Anne naravno poželi nekad odvojiti vremena za sebe, to i planira.

Zbog poremećaja koji ima, ni on ne zna što sve nije u redu. Film vas neće ostaviti ravnodušnima. Što se tiče pitanja – Zaslužuje li Oscara?

Mislimo da nije, za najbolji film ne, može to još bolje s tim koliko velika nagrada je u pitanju.

Ocjena: 7.5

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv | K.A.)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.