Teško ranjen i uhićen drugi osumnjičeni za bostonski napad

Američka policija uhitila je u petak navečer 19-godišnjeg Džohar Carnajeva osumnjičenog za bombaški napad tijekom maratona u Bostonu, kada su poginule tri osobe i 150 ranjeno. Ovim je okončan lov u glavnom gradu Massachusettsa, javio je CNN.

Šef policije Ed Davis izjavio je na press konferenciji da je uhićen Džohar Carnajev, koji je pobjegao tijekom oružanog sukoba s policijom, kada je ubijen njegov brat Tamerlan (26), prvi osumnjičeni za bombaški napad.

[youtube id=”796UFHldHM4″ width=”600″ height=”350″]

Davis je također rekao da je mlađi Tsarnaev “u ozbiljnom stanju primljen u obližnju bolnicu”.

Bostonska policija je postavila poruku o uhićenju i na Twitteru: “Uhvaćen!!! Lov je gotov. Potraga je okončana. Teror je završen. Pravda je pobjedila. Osumnjičeni je u pritvoru”.

Džohar Carnajev uhićen je manje od tjedan dana nakon što su dvije bombe eksplodirale tijekom Bostonskom maratona. Napad, u kome je među troje poginulih bio i osmogodišnji dječak, šokirao je svjetsku javnost.

Na uhićenje je reagirao i američki predsjednik Barack Obama i najavio daljnju opsežnu istragu.

Još ima mnogo neodgovorenih pitanja, između ostalog – zašto su mladići koji su odrasli i studirali ovdje, kao dio našeg društva i naše zemlje, počinili takvo nasilje, kako su isplanirali i izveli te napade i jesu li imali pomoć, poručio je Obama.

Mlađi Tsarnaev se krio u čamcu u jednom dvorištu u Watertownu, predgrađu Bostona, gdje je i opkoljen i uhvaćen. Novinari CNN-a, koji su bili blizu te lokacije, navode da su čuli više od 20 pucnjeva, ali im nije poznato da li je pucala policija ili osumnjičeni. Također su se čule i manje eksplozije, naveo je CNN.


Policiju je pozvao stanar koji je primjetio krv u dvorištu u kome se krio Džohar“, rekao je šef bostonske policije. “Čovjek je podigao ceradu i ugledao čovjeka prekrivenog krvlju” naveo je Davis. Taj stanar je potom pozvao policiju i došlo je do sukoba. “Bilo je razmjene vatre, ne znam da li je osumnjičeni tada pogođen“, rekao je Davis.

Policija je potom pozvala mladića na predaju, što je Džohar prvo odbio. Bostonska policija je navela da je iskoristila robota da skine ceradu sa čitavog čamca, te da su osumnjičenog posmatrali termalnom kamerom iz helikoptera. “Izgubio je mnogo krvi, vjerojatno je bio pogođen prethodne noći“, rekao je David Procopio iz državne policije Massachusettsa.

Mlađi Tsarnajev je uhvaćen nakon što je policija prišla bliže čamcu. Masovna potjera je počela kasno navečer u četvrtak, nekoliko sati nakon što je Federalni istražni ured objavio fotografije dvojice osumnjičenih.

Policija je navela da je zaplijenjena “značajna količina improvizovanih eksplozivnih naprava” s mjesta pucnjave.

Ovome je prethodila burna noć tijekom koje su braća, kako navode vlasti, ubila jednog policajca, ukrala automobil i potom bacala eksploziv na progonitelje. Nakon što su ubili policajca, braća su se odvezla i uz prijetnju oružjem oteli jednog vozača u dijelu Bostona, Cambridgeu. Vozaču su rekli da su oni bombaši s maratona.

Dok su bili na benzinskoj crpki vozač je uspio pobjeći i pozvati policiju, koja je pratila vozilo uz pomoć GPS-a. Tako su stigli do Watertowna, goneći osumnjičene koji su na njih bacali eksplozivne naprave. Na kraju je Tamerlan izašao iz automobila, policija je pucala i ubila ga, dok ga je Džohar  “pregazio i pobjegao”, naveo je izvor CNN-a. Tamerlan je na sebi imao eksploziv kada je umro, rekao je za CNN izvor blizak istrazi. Tijekom pucnjave ozlijeđeno je 16 policajaca, prenosi Blic. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.