Tek 401 KM obiteljima: Obitelji nezadovoljne brzinom isplate posmrtnina – Jabuka.tv

Tek 401 KM obiteljima: Obitelji nezadovoljne brzinom isplate posmrtnina

Vlada Federacije BiH u lipnju je dala suglasnost na pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika mirovine, koji je donio Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Objavljen je u Službenim novinama FBiH i time je počela njegova primjena.

Posmrtninu se isplaćuje u visini prosječne mirovine u FBiH, a ona trenutačno iznosi 401 KM. Premda su isplate počele, umirovljenici baš i nisu zadovoljni, piše Večernji list.

Razlog je, navode, sporost u isplatama.

Vlada FBiH ispunila još jedno obećanje prema umirovljenicima

Posmrtnine koje su uvedene obiteljima mnogih umirovljenika puno znače jer su troškovi pokopa zaista visoki. Pravilnik o posmrtninama je objavljen, međutim, izgleda da realizacija ide poprilično sporo. Prvobitno je rečeno da je zakonski rok za isplatu mjesec, najviše 60 dana, a ovo sada traje i dulje. Naime, za preminuloga umirovljenika se zahtjev za posmrtninu predaje nakon ukopa. Mi smo intervenirali kod Zavoda MIO, gdje su nam kazali kako je zaista bilo mnogo posla oko usklađivanja, povećanja mirovina, mnogo je zahtjeva za umirovljenje, tako da će sada biti bolje kada je riječ o isplati posmrtnina, kazao je za Faktor.ba Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Zavoda MIO, uime Saveza udruga umirovljenika FBiH i dodao kako će taj problem iznijeti i na sjednici UO Zavoda MIO, koja će se održati 9. kolovoza.

U slučaju smrti korisnika mirovine nasljedniku – članu uže obitelji, koji izmiri troškove pokopa pripada naknada pogrebnih troškova.

Uz zahtjev treba priložiti izvod iz matične knjige umrlih, vjenčani list – kada zahtjev podnosi supružnik, i to ako na izvodu iz matične knjige umrlih nije upisana činjenica o sklopljenom braku umrloga, dokaz o srodstvu s umrlim korisnikom imovine – kada zahtjev podnosi član uže obitelji. Nužno je priložiti i potvrdu o prebivalištu umrloga te račune o troškovima ukopa.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Čemu računi kad su četiri puta veći od posmrtnie od 400 KM i čemu potvrde i sjednice nekog Povjerenstva ako se preminuli odjavi jer je umro ?
    Zašto donositi potvrde osim smrtnog lista i na račun posmrtninu isplatiti sa posljednjim mirovinom a notar će to rasporediti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.