Pacijenti u BiH liječe se opojnim drogama iz Njemačke, Austrije, Francuske… – Jabuka.tv

Pacijenti u BiH liječe se opojnim drogama iz Njemačke, Austrije, Francuske…

Bosna i Hercegovina svake godine legalno uveze određene količine opojnih droga i psihotropnih supstancija. Riječ je o drogama koje se koriste u medicinske svrhe, a u Bosnu i Hercegovinu one uglavnom dolaze iz Njemačke, Austrije, Francuske itd., navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Kontrola

Što se tiče uvoza lijekova koji u svom sastavu imaju opojne droge, a koje se koriste u navedene svrhe, najčešće su to morfolin i fentanil, naveli su iz spomenute Agencije. Dodaju kako su to lijekovi koji se koriste u općoj anesteziji, za terapiju najtežih bolova, teškog kašlja, kao anksiolitici…

Zbog svog specifičnog djelovanja na središnji sustav i mogućnosti zloupotrebe, te lijekove se dodatno prati, tako da se promet prijavljuje i u gramima te sve zemlje takve podatke prosljeđuju Međunarodnom kontrolnom odboru za kontrolu narkotika u Beču, objasnili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Zbog kontrole uvoza spomenutih supstancija, odnosno na osnovi čl. 63. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (Službeni glasnik BiH, broj 8/06), svi uvoznici opojnih droga i psihotropnih supstancija dužni su Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dostavljati tromjesečna, polugodišnja i godišnja izvješća o uvozu i izvozu opojnih droga i psihotropnih supstancija.

Inače, BiH godišnje uveze 8,923.565,55 kilograma lijekova.

Uvozimo sve

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, samo prošle godine ova zemlja uvezla je lijekova u vrijednosti od 758,398.734,64 konvertibilne marke.

Isti podaci pokazuju kako je u prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 4,346.661,60 kilograma lijekova vrijednih 393,776.362,45 konvertibilnih maraka.

U istom razdoblju, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, izvezeni su lijekovi vrijedni 64,966.615,62 konvertibilne marke.

Bosna i Hercegovina lijekove uvozi iz velikog broja zemalja, a među najzastupljenijima su oni proizvođača iz Njemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije…

Kada je riječ o strukturi lijekova, uvozi se gotovo sve, od aspirina, kemoterapija za najagresivnije bolest do, kako smo već naveli, opojnih droga i psihotropnih supstancija.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.