Tehnološki gigant upozorava da je smak svijeta neizbježan, a ovo je najveća prijetnja čovječanstvu

John Sotos, šef Medicinske službe tehnološkog giganta Intela ovih je dana dao svoju viziju toga što je današnja najveća prijetnja za čovječanstvo.

Tako on smatra da je biotehnologija najveća prijetnja stabilnosti ljudske vrste, prenosi 100posto.hr.

On smatra da bi ljudska vrsta ako se nastavi ovim tempom mogla nestati samo za tisuću godina.

Prijete nam nanostrojevi i mikrobi

Na Zemlji, kontrola endogenih faktora koji bi mogli uništiti civilizaciju – iscrpljivanje ekonomskih resursa, nuklearno oružje i korupcija u okruženju, do sada je ležala na vrlo malom broju ljudi koji upravljaju velikim nuklearnim oružjem ili upravljaju najvećim nacionalnim ekonomijama. Međutim, nove tehnologije mogle bi to promijeniti, objasnio je novoj studiji.

Savjetovao bih sljedećim naprednim tehničkim civilizacijama da se usmjere na obranu od egzistencijalnih prijetnji kao što su mikrobi ili nanostrojevi, zaključio je Sotos.

Atomski precizna proizvodnja

Nanotehnologija podrazumijeva kontrolu materije s preciznošću na razini atoma i molekula, što samo po sebi nije opasno, već korisno, No, problem je što je nanotehnologija sklona zloporabama, protiv kojih bi se bilo vrlo teško boriti.

Prava opasnost leži u atomski preciznoj proizvodnji, primjerice, naoružanja.

U svijetu u kojem bilo koja vlada može kao na traci printati poluatonomno i autonomno naoružanje, utrka u gomilanju istog rasla bi gotovo eksponencijalno, a istim tempom bi svjetska sigurnost bila u padu. Ta oružja mogla bi biti veličine djelića milimetra, precizna i lako primjenjiva, poput ‘pametnog otrova’ koji se širi poput bojnog otrova, ali isto tako traži svoje žrtve pritom.

Mogućnosti su ogromne, a time i rizik za ugroženost ljudske egzistencije.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.