Tegeltija: VM nije krivo za kašnjenje cjepiva; Novalić: Cjepivo je stvar i geopolitike – Jabuka.tv

Tegeltija: VM nije krivo za kašnjenje cjepiva; Novalić: Cjepivo je stvar i geopolitike

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je u utorak u Sarajevu da Vijeće ministara nije krivo zbog činjenice da cijepljenje u BiH kasni, te da je zastoj u isporuci cjepiva protiv koronavirusa najviše posljedica nepoštivanja ugovora od farmaceutskih kompanija.

Evidentno postoji problem u nabavi cjepiva u BiH, u većini zemalja u Europskoj uniji i ne želim govoriti tko je odgovoran za stanje u tim drugim zemljama, ali kada se traži odgovornost u BiH, ona je najmanje upućena meni i Vijeću ministara BiH. Jedina cjepiva koja su stigle u BiH da su nabavljena, a da nisu donacije, jesu ona što je odradilo Vijeće ministara kroz globalni sustav nabave, ponovio je.

Najavio je da bi ubrzo trebalo stići 89.200 AstraZeneca cjepiva iz COVAX sustava. Kroz program Europske unije, u drugoj polovici travnja trebalo bi početi isporuka cjepiva zemljama zapadnog Balkana. Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno 120.000 do 150.000 cjepiva Pfizer.

Tegeltija je rekao da je došla ponuda o zajedničkoj nabavi cjepiva zemalja zapadnog Balkana, a cijeli proces koordinira Srbija. Provjerili su potrebe entiteta i Brčko Distrikta za tim cjepivima i pri tom je Federacija BiH iskazala interes za 300.000 cjepiva, Vlada Republike Srpske 40.000 i Brčko Distrikt 10.000. U ovom trenutku ne postoje službene informacije kada će ta cjepiva biti isporučena.

Tegeltija je dodao da je od početka pandemije BiH nabavljena velika količina različite opreme, a da to nije uradilo Vijeće ministara, prenosi Fena.

Je li Vijeće ministara išta nabavljalo do sada u pandemijii? Maske? Respiratore? Cjepiva za sezonsku gripu? Nije nabavljano na državnoj razini. Odjednom kad se pojavi problem pokuša se premjestiti sve na Vijeće ministara. Sve ono što je bilo globalno, Vijeće je ispregovaralo. Osigurali smo zakonski okvir da se sve realizira, naglasio je Tegeltija.

Novalić: Radimo danonoćno, prijedlozi su dobrodošli

Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o nabavi cjepiva u FBiH, u obraćanju zastupnicima na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da se na tome radi danonoćno, od 25. veljače, da njemu nije problem raditi, maltene 24 sata dnevno ako treba, ali da i laici mogu vidjeti da veleprometnici “ne igraju dok roba ne postane komercijalna”.

Cjepiva su i stvar geopolitike, kazao je između ostalog premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Ad-hoc tijelo koje je ranije formirala Vlada FBiH nije ukinuto, potvrdio je Novalić, pa je to tijelo između ostaloga predložilo izravne kontakte s veleposlanstvima te nabavu cjepiva AstraZeneca iz Indije skupa s regionalnim zemljama.

Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 cjepiva. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija, Novalićeve su riječi.

I za nabavu cjepiva Sputnik V poslani su potrebni papiri, ostvaren kontakt s ruskim veleposlanikom, a od njega je uslijedila diplomatska nota ka Ruskom fondu. S druge strane, s federalne razine je zamoljen i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija da i on pošalje autorizaciju.

U vezi s nabavom cjepiva Pfizer je kontaktirano s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Washingtonom.

Pfizer vrlo rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Županija Sarajevo je znatno prije ušla u taj proces, htjeli smo se pridružiti, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način, rekao je Novalić i dodao da ipak nema odustajanja ni od tih cjepiva.

Proces nabave kineskih cjepiva je pokrenut, međutim, oni imaju najkompliciranije procedure, zbog čega je predsjedavajući Vijeća ministara BiH zamoljen da i on djeluje pismom namjere, prenosi Fena.

Novalić obaćeva da će federalna razina poduzeti sve potrebne korake u situaciji kad proizvođači  tretiraju državnu razinu kao potrebnu u ovom procesu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.