Talibani optužuju SAD i saveznike da krše sporazum iz Dohe

Talibani su u nedjelju optužili SAD i njegove saveznike da krše sporazum potpisan prije nešto više od mjesec u Dohi u Kataru. Američka vojska u Afganistanu odbacila je te optužbe.

Talibani u priopćenju navode niz navodnih kršenja dogovora – nije oslobođeno 5.000 njihovih zatvorenika, napadaju se talibanske baze, te nastavljaju zračni i drugi napadi američkih i afganistanskih snaga na njihove položaje.

Talibani upozoravaju da bi to moglo naštetiti sporazumu iz Dohe i povećati militantno nasilje.

Ozbiljno pozivamo Amerikance da poštuju sadržaj sporazuma i da upozore svoje saveznike da u cijelosti poštuju sporazum, navodi se u priopćenju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Talibani gotovo svakodnevno izvode smrtonosne napade na afganistanske snage, iako su trebali smanjiti nasilje nakon potpisivanja sporazuma.

Premda su od tada počinjeni napadi u velikim gradovima, talibani nisu preuzeli odgovornost ni za jedan od njih.

Talibani ističu da su i dalje predani poštivanju dogovora, iako tvrde da imaju pravo napasti bilo koji položaj dok sukobljene strane ne dogovore prekid vatre.

Tvrde da su izvodili napade samo u ruralnim područjima, što vladini dužnosnici demantuju.

Američka vojska ističe da poštuje vojne odredbe sporazuma i da su talibanske optužbe “neutemeljene”.

USFOR je jasan – branit ćemo naše afganistanske partnere budu li napadnuti, u skladu sa sporazumom, objavio je na Twitteru glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu, pukovnik Sonny Leggett.

Sporazum otvara put postepenom povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.