Tajna ruskog nuklearnog skloništa koje je 65 metara ispod zemlje

Ispod moskovskih ulica nalazi se zapanjujući sustav tunela koji vode to tajne hladnoratovske utvrde kodnog imena Bunker 42, a koji se danas smatra pravom turističkom atrakcijom…

Bunker 42 je dizajniran i izgrađen nakon prvih nuklearnih testiranja bivšeg Sovjetskog saveza kada je ustanovljeno da se sklonište mora napraviti na dubini od barem 50 metara ispod zemlje kako bi se izbjegle posljedice udara i radioaktivnog zračenja, piše Punkufer.hr.

Bio je namijenjen političkom vrhu.

Pred Rusima je bio ogroman izazov – trebali su izgraditi monumentalnu i sigurnu strukturu po određenim specifikacijama ispod gradskih ulica bez da poremete postojeću infrastrukturu i da za to ne otkrije građanstvo i politički neprijatelji.

Iz strateških razloga i blizine s Moskovskim kremljom, Bunker42 se počeo graditi podno brda u okrugu Taganski. Građen je sve do 1956. godine, a srećom nikad nije iskorišten u potpunosti za svoju primarnu funkciju.

Muzej i restoran u Bunkeru 42

Tijekom hladnog rata bio je zapovjedna baza koja je nagledala letjelice koje su prenosile osjetljiv teret poput nuklearnog oružja.

Danas je ovaj prostor pretvoren u povijesni spomenik i muzej po imenu Bunker 42 koji odgovara na pitanje kako je život izgledao iza Željezne zavjese.

Svaki posjetitelj dobiva tajnu propusnicu za ulaz, spušta se 18 katova ispod zemlje te razgledava prostor u kojem je 30.000 ljudi moglo preživjeti 90 dana bez izlaska na danje svjetlo.

U sklopu muzeja nalazi se restoran s ruskim specijalitetima, a prostorije se iznajmljuju za vježbanje heavy metal grupa, team buildinge, svadbene svečanosti, poslovne konferencije i slična događanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.