Svugdje u svijetu klubovi se ograđuju od huligana, a u Sarajevu se ponose njima

Hajdukov navijač, 28-godišnji M.B., koji je najviše stradao u navijačkom sukobu nazvanom „bitka kod Grbavice“  osjeća se dobro, mažen je i pažen na Odjelu neurokirurgije KB Koševo i u ponedjeljak bi mogao put Splita. Jedini je od ozlijeđenih ostao u Sarajevu, ima tešku ozljedu glave. Kako se na Odjel neurokirurgije ne može, s 28-godišnjim Splićaninom razgovarali smo putem mobitela. Probudio se nakon operacije, ima frakturu lubanje, ali sve je u redu.

Manijaci napali goste

Dobro se osjećam, sve je u redu. A vidite da mogu pričati na mobitel. Moglo je biti i gore. Dobio sam udarac velikim kamenom u glavu, malo iznad uha. Zato mi sad daju antibiotik kako ne bilo nekih posljedica zbog prljavštine od kamena, priča za Večernji list stradali navijač. Nije bio u nikakvom organiziranom odlasku na utakmicu ili slično.
Cijeli dan sam bio po Sarajevu, po središtu grada. A na stadion sam otišao taksijem, našao sam se sa prijateljima i tada se dogodio sukob na ulicama – kaže M.B. Nekih posebnih detalja baš i nema, bio je to klasični navijački obračun.

Nas je bilo pedesetak, njih oko tristo. Što se može reći o takvom sukobu. Nije to bila tučnjava jedan na jedan, već je to bio obračun kamenjem i dimnim bakljama. Letjelo je kamenje na sve strane, bilo ga je svih veličina. Jedan takav kamen pogodio me u glavu – govori Hajdukov navijač, koji nije želio u javnosti izaći s osobnim podacima kako ne bi uznemirio obitelj. Vidjeli smo ga oblivenog krvlju na jednoj od brojnih snimki videosnimki što kolaju internetom.

Ostao sam na nogama, priseban, a do bolnice sam došao sam, s mjesta sukoba otišao sam taksijem. Primljen sam na obradu, dalje znate – kaže M.B. od kojeg je iskaz uzela i sarajevska policija. I dalje je puno toga nepoznato.

„Neredi su izrežirani, ustvrdili su iz Sarajeva čim se situacija smirila. Izrežirani, ali od koga? Izrežirani? Možda, ali samo od huligana koji su došli na utakmicu. Iz Uprave Željezničara kazali su kako se oni ponose svojim navijačima, Manijacima, koji su nedavno napali „ni krive ni dužne“ navijače GOŠK-a na povratku iz Sarajeva. Svugdje u svijetu klubovi se ograđuju od huligana, koji prave nerede, čak im i zabranjuju dolazak, a u Sarajevu se ponose njima i krivicu prebacuju na druge.

Najprije su optuženi torcidaši iz Kiseljaka. To je potpuna neistina jer mi u Sarajevu nismo ni bili, kaže Marin Bošnjak, vođa kiseljačke Torcide. Prema njegovim riječima, 57 navijača Hajduka, uglavnom Kiseljačana, a među njima je bilo i 11 Vitežana, tri navijača iz Makarske i jedan iz Livna, organizirano su pošli za Sarajevo. Kada su prešli na teritorij Sarajevske županije zaustavili su ih u Kobiljači policajci PU Novo Sarajevo, te ih zadržali zbog, kako su im kazali, nereda, koji su već izbili u Sarajevu.

„Rečeno nam je da u Sarajevu ima nereda, da je pokidan jedan transparent navijača Željezničara. Kako smo imali žarku želju otići na utakmicu, pričekali smo sve do trenutka kada nam je potvrđeno da je utakmica otkazana i da na tribinama nema niti jednog navijača Torcide. Tad smo se vratili u Kiseljak, ispričao je za Večernji list Bošnjak. Ogorčen neutemeljenim blaćenjem navijača Torcide iz Kiseljaka, je i Željo Tuka, sin navijačke legende s ovih prostora Ante Tuke Paljike.

„Ponosan sam na svoga oca i tradiciju i kulturu navijanja koju mi je usadio. Zahvaljujući toj kulturi od 1994. godine, otkad postoji kiseljačka Torcida, na nama Hajdukovima navijačima iz Kiseljaka nema niti jedne mrlje. Ono što se jučer dogodilo u Sarajevu djelo je huligana, a ne navijača, kazao je Tuka, a blaćenje mladih Kiseljačana osudili su i načelnik općine Mladen Mišurić Ramljak i Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH.

Osude huliganizma

„Osuđujem ovakvo ponašanje medija jer se u punom kapacitetu pokazalo neprofesionalno, neprovjereno i huškaško novinarstvo. Ovo je potpuno neargumentiran napad na mlade Kiseljaka“, kazala je Bradara. Ako nisu iz Kiseljaka, onda su sigurno Širokobriježani, pomislili su iz Sarajeva pa optužili i njih. „Nas nekoliko pripadnika Torcide iz Širokog Brijega uistinu smo krenuli na utakmicu kombijem zajedno s prijateljima iz Splita. Na izlazu iz tunela na Ivanu zaustavila nas je policija i zadržala tu nekoliko sati. Pretresli su nas, uzeli dokumente i nisu pustili dalje, kažu navijači iz Širokog Brijega, tražeći od nadležnih da objave imena onih koji su počeli incidente.

„Našu kolonu u Konjicu kamenovala je skupina huligana. Nas nisu dirali, već su „hrabro“ napali posljednja vozila u koloni od tridesetak kombija i autobusa, kažu Širokobriježani.

(Večernji List/Jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.