Svjetski mediji o izborima: Državu nazivaju “Bosna” te ističu kako su potrebne promjene

Opći izbori u Bosni u Hercegovinu tema su i u svjetskim medijima, u čijim izvještajima se analizira aktualni trenutak i potreba za promjenama.

Kao ključne probleme ističu visoku stopu nezaposlenosti, iseljavanje stanovništva i etničke podjele, dok gotovo u svim inozemnim medijima se pogrešno provlači naziv države Bosne i Hercegovine, umjesto kojega pišu skraćeno “Bosna”, što govori o tome koliko (ne) poznaju ovu državu.

Tako BBC u svojoj analizi primjećuje da se izbori održavaju nakon naelektrizirane kampanje koja je dijelila državu po etničkim crtama. Konstatira se kako država s kompleksnim sustavom vlasti ima ukupno pet predsjednika i 14 premijera, prenosi Klix.ba.

Izvjestitelj BBC-a navodi kako je država “Bosna” pogođena visokim postotkom nezaposlenih te da očajno treba nove vizije lidera, no umjesto toga su na sceni podjele po etničkim šavovima.

Kako se još navodi u BBC-ovom izvještaju promatrači na izborima su izvijestili kako lideri u BiH pribjegavaju retorici kojom se čak poziva i na rat.

AFP također državu naziva “Bosnom”, a dao je kratku analizu o, po njima, glavnim kandidatima za Predsjedništvo BiH, odnosno o Miloradu Dodiku, Mladenu Ivaniću, zatim o Draganu Čoviću, Željki Komšiću, Fahrudinu Radončiću, te Šefiku Džaferoviću.

U ovoj analizi se kao iznenađujuća činjenica navodi kandidatura Dodika za Predsjedništvo BiH “jer se radi o osobi koja je BiH ne tako davno nazvali propalim konceptom”.

Kako zaključuju, u slučaju Dodika ovo ne bi bio njegov prvi zaokret za 180 stupnjeva u vođenju politike. Dok za Čovića tvrde da i dalje zagovara poseban entitet za Hrvate, za Komšića se tvrdi da je “kandidat koji odbija igrati na kartu etničkih podjela”.

Kako izvještava FOXnews, BiH koja još uvijek osjeća posljedice užasnog rata od prije 25 godina, na ovim izborima prolazi kroz svojevrsni test, hoće li država ići putem NATO i EU integracija ili će biti zaglavljena između rivaliteta odnosno onih koji se pozivaju na razdoblje 1992. – 1995.

Washington Post navodi kako u Predsjedništvo BiH žele i kandidati koji su proruski orijentirani dok France 24 navodi da je lista ekonomskih problema u BiH ipak najduža.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.