Svjetski je dan palačinki, isprobajte neke od recepata

Dok razni karnevali, maškare ili poklade počinju deset do 40 dana ranije, zadnji se utorak prije Pepelnice svake godine obilježava Pokladni utorak; simbolična posljednja velika gozba prije razdoblja korizme i Uskrsa.

U različitim dijelovima BiH, Pokladni utorak prolazi u obilježavanju različitih tradicija, a zadnjih se godina i kod nas u neke od njih uvrštavaju i palačinke; čiji Svjetski dan također pada na Pokladni utorak.

U Europi je obilježavanje Dana palačinki inače posebno popularno u Velikoj Britaniji gdje je najpoznatija aktivnost utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olney održava još od 1445. godine.

Navodno ju je slučajno pokrenula jedna Britanka koja je u utorak prije Pepelnice odlučila ispeći palačinke da prije korizme iskoristi sve kvarljive namirnice, a bila je toliko zauzeta pečenjem palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu pa je, čuvši crkvena zvona, izjurila iz kuće s tavom u ruci.

Utrka palačinki ostaje relativno česta svečana tradicija u Velikoj Britaniji, čak i danas.

Pravila su stroga: natjecatelji moraju baciti svoje palačinke (barem tri puta) oponašajući pečenje palačinki, kao i nositi pregaču i maramu. Tradicionalno, kada muškarci žele sudjelovati, moraju se dotjerati kao kućanice, s pregačom i maramom.

U nastavku pogledajte neke od naših ukusnih recepata koje možete isprobati na današnji dan:

Neodoljivo sočne, a jednostavne palačinke s jabukama

Čokoladna torta od palačinki – najjednostavniji desert u novom ruhu

Japanske palačinke: Najbolje palačinke koje ćete ikad probati!

Mekane i jednostavne američke palačinke

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.