Obilježava se Svjetski dan hrane: Svake minute zbog gladi umre 25 osoba

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 16. listopada 1979. godine Svjetskim danom hrane, zabrinuta za dobrobit čovječanstva.

U 26 zemalja, većinom u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji, i dalje vlada “alarmantna” razina gladi, navodi se u izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje prehrane (IFPRI) i tri nevladine organizacije – francuske Agencije za pomoć tehničkoj suradnji i razvoju, irske Concern Worldwide i njemačke Welthungerhilfe. Riječ je o izvješću Indeksu gladi u svijetu 2011. koje je pokazalo kako je broj osoba koje pate zbog gladi pao nakon 1990. godine, ali ne znatno, s obzirom da je i dalje na povišenoj razini koja se smatra “teškim stanjem”.

Na temelju podataka prikupljenim između 2004. i 2009., IFPRI je izračunao indeks gladi (Global Hunger Index ili GHI) počevši od tri kriterija: stope pothranjenosti, stope dječje pothranjenosti i stope dječje smrtnosti, prije nego je svrstao zemlje u pet kategorija GIH – “niska”, “umjerena”, “teška”, “alarmantna” i “vrlo alarmantna”.

Dok se u naprednim zemljama dnevno baci 12 tona hrane, svake minute umre 25 osoba diljem svijeta – zbog gladi!

Na svjetskoj razini, GHI 2011. pao je za 26 posto u odnosu na 1990., s 19,7 na 14,6 (“teška”), posebice zahvaljujući smanjenju dječje pothranjenosti, objašnjava se u izvješću. Među 26 zemalja najviše zahvaćenih glađu (na ukupno 122 zemlje za koje je indeks izračunat), četiri koje predstavljaju “vrlo alarmantan” indeks nalaze se u subsaharskoj Africi: Burundi, Čad, Eritreja i DR Kongo.

Isto tako, u šest zemalja glad je povećana između 1990. i 2011. godine: DR Kongu, Burundiju, Sjevernoj Koreji, Komorima, Svazilandu i Obali Bjelokosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.