Svjetski je dan borbe protiv dijabetesa: U BiH na 1.000 stanovnika, 270 njih ima šećernu bolest

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. studenog svake godine u više od 170 država svijeta, još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontroliranog širenja bolesti, navodi se u današnjoj objavi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je “ključ” koji omogućuje šećeru da uđe u stanicu.

Bez inzulina, stanica tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

Upozoravajući podaci u Svijetu i BiH

Prema podacima Međunarodne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u BiH od 1.000 stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još uvijek ne znaju da imaju šećernu bolest.

U svijetu je registrirano oko 387 milijuna osoba s dijabetesom, što predstavlja 8,3% svjetske populacije. U Europi je oboljelo oko 55 milijuna stanovnika ili 6,7 posto populacije. Godišnje se u svijetu kod oko 80.000 djece otkrivena šećerna bolest. Smatra se da će do 2035. godine broj osoba s dijabetesom u svijetu dostići 592 milijuna.

Kako ističu iz INZ-a, simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje vrlo sporo zarastaju.

Ukoliko imate dijabetes trebate izbjegavati prženu i masnu hranu, te slatkiše, jesti više svježeg voća, vježbati ili šetati 30 minuta svaki dan, održavati tjelesnu težinu u granicama normale, javiti se svake godine očnom lječniku radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodati bosi, te – ne konzumirajte duhan i alkohol.

Čimbenici i edukacija o bolesti

Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob preko 60 godina, muški spol, prethodna pojava hiperglikemije u tijeku trudnoće, nasljedni faktor (majka, otac, brat ili sestra koji boluju od šećerne bolesti), visok krvni tlak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.

U liječenju šećerne bolesti važnu ulogu imaju i bolesnik i članovi njegove obitelji. Bolesnik i obitelj moraju biti motivirani za učenje. Zdravstveni radnici bolesniku trebaju objasniti, a on treba zapamtiti i primjeniti savjete i upute. Važno se educirati o šećernoj bolesti, kažu u Institutu.

Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva reguliranje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti što ima značajan utjecaj na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i pravovremeno upućuje na potencijalno povećanje rizika.

Važne činjenice o dijabetesu

  • Najčešće komplikacije dijabetesa – slijepilo, srčani udar, bubrežna slabost, amputacije.
  • Osobe s dijebetesom se ne razlikuju od drugih – ne diskriminiraj ih!
  • Jedna od dvije osobe s dijabetesom ne znaju da ga imaju – jesi li i ti u riziku?
  • Zdravim stilovima života može se prevenirati do 70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2.
  • Zdrava i uravnotežena prehrana uveliko smanjuje rizik za obolijevanje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.