Svjetski dan slobode medija: BiH bez napretka

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Bosna i Hercegovina se, prema Indeksu slobode medija za 2014. godinu (2014 World Press Freedom Index), kojeg je izradila organizacija ”Novinari bez granica” (Reporters without borders), našla na 66. mjestu među 180 država svijeta po pitanju slobode medija.

BiH nije zabilježila napredak na području medijskih sloboda u odnosu na 2013., kada je pala za 10 mjesta u odnosu na 2012. godinu.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović kazala je da se Bosna i Hercegovina suočava sa problemima kao što su: nekažnjavanje napada na novinare, pitanje financijske održivosti javnog emitiranja, političko uplitanje u rad regulatora te ozbiljna kašnjenja u vezi s uvođenjem digitalnog signala.

”Nažalost, niti jedan od ovih problema nije novi. U siječnju sam upozorila Predsjedništvo BiH u vezi sa svim ovim pitanjima, kao i na sve češće prijetnje i nasilje nad medijima, uključujući i napade na novinare, policijske upade u redakcije, visok broj tužbi protiv medija koje su pokrenuli visokopozicionirani političari”, kazala je Mijatović za Dnevni avaz.

Medijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini krajem prošle i početkom ove godine uzdrmali su policijski pretres redakcije portala Klix.ba, napadi na reporterske ekipe Televizije BN i TVSA, te napad na urednike portala Tačno.net.

Tim povodom Udruženje ”BH Novinari” iznijelo je podatak da je u posljednjih osam godina u Bosni i Hercegovini evidentirano 400 slučajeva uskraćivanja slobode izražavanja i prava novinara, 60 fizičkih napada na novinare i 17 prijetnji smrću. Samo u devet slučajeva napada na novinare donesene su pravomoćne presude, od čega su dva tretirana kao kazneni postupci, a ostali kao prekršaji. Prema izvještaju organizacije Reporters without borders, u 2014. godini u svijetu su ubijena 24 novinara, a 158 njih je pritvoreno.

Svjetski dan slobode medija ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine, s ciljem promoviranja slobode mišljenja i izražavanja, kao temeljnog ljudskog prava. Od tada se svake godine Svjetski dan slobode medija koristi za podsjećanje da je u mnogim zemljama svijeta slobodno novinarstvo ugroženo, da se novinarski izvještaji cenzuriraju, a novinari su fizički i verbalno napadani.

Ovogodišnji dobitnik UNESCO-ve svjetske nagrade za slobodu medija ”Guillermo Cano” medija je sirijski novinar i aktivist Mazen Darwish, koji je uhićen 2012. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

(Centar za istraživačko novinarstvo)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.