‘Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen’: 17 godina od smrti Gojka Šuška

Na današnji dan prije 17 godina umro je Gojko Šušak.

Gojko Šušak ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine bio je jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

https://www.youtube.com/watch?v=My8L5I-UXgE

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine.

Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Trg Gojka Šuška

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske. U središtu Širokog Brijega, točnije na trgu koji nosi njegovo ime, 31. svibnja 2008. godine otkriven je spomenik Gojku Šušku ministru obrane Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.