Svjetlo na kraju tunela: BiH očekuje rast BDP-a od oko 2,7 posto

U izvještaju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) “Inovacije u tranziciji” navedeni su ključni elementi ekonomskog razvoja i reformi, te izražena očekivanja da će Bosna i Hercegovina u ovoj godini imati rast BDP-a od oko 2,7 posto.

Direktor Predstavničkog ureda EBRD-a za BiH Jan Braun je na press-konferenciji u Banja Luci rekao da EBRD planira u BiH u ovoj godini potpisivanje novih 10 do 20 projekata, u financijskom obujm od 100 do 200 milijuna eura.

Istaknuo je da će isplata sredstava u ovoj godini biti slična prošlogodišnjoj, navodeći da je u prošloj godini isplaćeno 120 milijuna eura.

Braun je naveo je prošla godina bila vrlo teška za BiH, zbog katastrofalnih poplava te socijalnih nemira, ali i izbora.

Ipak, usprkos teškoćama napravljen je, smatra, značajan napredak u realizaciji velikih infrastrukturanih projekata, a potpisano je devet ugovora sa EBRD-om u ukupnoj vrijednosti od oko 68 milijuna eura.

Kako je rekao u portfoliju EBRD-a 46 posto otpada na infrastrukturne projekte, ističući da BiH ima značajne potrebe za infrastrukturom.

Zamjenik direktora za strategije i politiku Peter Sanfey podsjetio je na siječanjske prognoze, prema kojima bi BiH u ovoj godini mogla imati rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,7 posto, a što je bolje od prošlogodišnjee razine rasta.

Inovacije su, kaže, od presudnog značaja za dugoračan razvoj, a vlade entiteta bi trebale stvoriti povoljno poslovno okruženje za privlačenje stranih investicija.

Sanfey je također dodao da prevladava osjećaj da BiH kreće naprijed i da vlast nastoji provoditi reformske procese.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.